streamDupă ce în relațiile dntre Rusia și Turcia s-a instaurat pacea, Ankara și Moscova au reluat parteneriatul de afaceri. Astfel, companiile de gaze și petrol au semnat un acord pentru construirea conductei „Turkish Stream”, iar acest proiect poate lovi greu unele țări din regiune, inclusiv România, avertizează Forbes.

Cât de benefic va fi acest proiect pentru „Gazprom” este dificil de prezis, notează publicația. Dar cu siguranta ca noua conducta de gaz este în avantajul Turciei. La rândul său, Ucraina și Bulgaria vor avea de suferit din cauza construcției noii conducte, deoarece acesta face inutil „South Stream”, la care spre exemplu Bulgaria încă mai spera. Kievul, randul sau, obtine profituri bune de pe urma liniei trans-balcanice, care alimenteaza Turcia prin Ucraina, Moldova, România și Bulgaria. În cele din urmă, toate aceste țări vor rămâne fără venituri suplimentare.

De fapt, ideea „Turkish Stream” a aparut din dorinta Rusiei de a ocoli Ucraina în procesul de livrare a hidrocarburile rusești în sudul Europei. Volumele programate pentru noua conducta – 63 miliarde de metri cubi pe an – sunt împărțit în patru fire paralele de conducta.

Cu toate acestea, deși Turcia pare a fi acum un atu în mâneca Moscovei, „este putin probabil ca Rusia sa aiba în mâini un full house”, afirma Forbes.

Experții exprima îndoieli serioase că cel de-a 3-lea si al 4-lea fir de conducta vor fi de fapt construite. Potrivit estimărilor specialistilor, regiunea nu are nevoie de tot gazul pe care Rusia se grabeste sa-l livreze prin noile capacitati de transport al gazelor.

Și totuși, cele două conducte trebuie să lege Turcia de Rusia, din care una va merge spre consumatorii de gaze din Turcia, iar a doua – în Europa de Sud-Est.

În afara de Ucraina și Bulgaria, noul proiect înseamna pierderi de venituri si pentru Iran, dar și alți furnizori de gaze. Mai mult decât atât, Rusia încearcă ca prin intremediul excedentului de livrare pe care il creaza în regiune sa previna în viitor livrările din Azerbaidjan, Turkmenistan și Iran, comenteaza Forbes.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Forbes se întreabă cine va avea de suferit de pe urma Turkish Stream?

  1. bogdan spune:

    Pt cei care inca nu stiu de unde apar acesti trolli ghidati si platiti de kremlin(Nada Hui, Metalic972,VladTepes,Barbu Marian,etc)- luati de aici : https://www.theguardian.com/world/2015/apr/02/putin-kremlin-inside-russian-troll-house
    cautati si linkurile de legatura sa vedeti de cand lucreaza tovarasii in dezinformare !

    Cel mai prost specimen dintre ei este Nada Hui dar nici Toni nu-i departe !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top