SoiguPână în 2020, Rusia intenționează să modernizeze la scară largă arsenalul său militar: 600 de aeronave noi, 1.100 de elicoptere, aproximativ o sută de nave (24 dintre ele – submarine), 2.300 de tancuri și 2.000 de piese de artilerie.

Pe contribuabilii rusi acest efort îi va costa 19 trilioane de ruble, scrie Foreign Affairs. Dar Rusia are o alta problema mare: armata sovietică avea cinci milioane de soldați, astăzi Rusia nu poate desfasura nici macar un milion.

În serviciul militar activ sunt in prezent în Rusia 771.000 de oameni – cu 16% mai puțin decât este necesar. Rusia încearcă să reducă numărul de recruți și să se concentreze pe soldați profesioniști, dar acestia sunt foarte scumpi. Mulți prezic că, având în vedere scăderea prețurilor la petrol și ca o consecință – devaloruzarea rublei, Rusia nu va fi în măsură să renunţe la serviciul militar obligatoriu până în 2020.

Acesta este un eşec grav pentru că înca din epoca sovietică tinerii recruți faceau otice – de la boli simulate pana la plata mitei – pentru a se sustrage recrutarii. În 2010, jumatate dintre tinerii ruși s-au sustras de la serviciul militar obligatoriu; o treime din soldații recrutați s-au dovedit a fi incapabili pentru serviul militar din cauza problemelor de sănătate și au trebuit să fie demobilizaţi.

Între timp, Ministerul rus al Apărării continuă să spere în „profesionalizarea” forțelor armate. La un moment dat, ministrul apararii Serghei Șoigu a raportat chiar că cererile pe pozițiile ocupate de soldatii profesionisti sunt mai mari decat ar trebui. De aceea, până în 2017, Statul Major General vrea sa majoreze numărul de profesioniști în armata rusă la 425 de mii de oameni.soldati rusi

Dar acest obiectiv ar putea fi prea ambițios. O prima indicație a acestui fapt este adoptarea legii care permite tinerilor rusi sa aleaga: un an in armata in calitate de recrut (fata de sistemul vechi cu doi ani), sau doi ani de armata cu contract. „Speranța armatei este ca recrutii vor alege varianta cu contract, devenind dupa expirarea primilor doi ani militari de carieră care îşi vor reînnoi contractele”, scrie revista.

Dar inca din vremuri țariste în armata rusa exista „traditia” denumita dedovscina, potrivit careia racanii sunt supusi in primul an de serviciu la tot felul de umilinte de catre militarii mai vechi. Astfel, conform datelor pentru 2014, in armata rusa erau 845.000 de soldati care au semnat contracte cu armata, acum această cifră a scăzut la 771.000. Acest lucru înseamnă că o mulțime de „profesioniști” au decis să părăsească serviciul dupa terminarea primului contract.

De asemenea, armata rusă se confruntă cu provocari demografice. Între 1990 și 1995, rata natalității în Rusia a fost mai mică decât în ​​Europa de Vest – 10,8 copii la 1.000 de persoane. Rata decesului la bărbații între 15 și 50 de ani, in acelasi intreval de timp, a fost de 221 la mie, în timp ce în Europa de Vest – 69 de persoane la mie. În anii 2000 -2005, mortalitatea in randul bărbaților de la 15 la 60 de ani în Rusia a fost de 459 la mie, în Europa de Vest – 121.soldati

De atunci, riscul decesului prematur in randul barbatilor rusi a mai scazut un pic, dar speranta de viata a ramas aceeasi, de 60 ani (în Europa de Vest – 73). Acest lucru este explicat de experți prin „traditia” consumului de alcool și „comportamentul macho” al rusilor, care din aceasat cauza nu merg la controalele medicale. Reforma sistemului de sănătate initiata de Dmitri Medvedev în 2011 nu a avut niciun efect asupra mortalității, ba chiar din contra, in pirmul semestru ale acestui an ea a crescut cu 5,2%, comparativ cu anul trecut.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că Rusia nu are pe cine trimite în punctele fierbinți. Potrivit lui Jorgen Elfving, expert in armata rusă de la Institutul suedez al Apărării, Rusia depune eforturi importante mai ales pentru finalizarea profesionalizarii forțelor speciale Spetsnaz si a celor de pe submarine.

Cel mai mult suferă însa trupele terestre, unde lipsesc subofițerii cu experiență.

Cu toate acestea, Rusia are motive de optimism, spune Foreign Affairs. 771.000 de soldați nu poate sa-şi permita nicio alta țară din Europa. De aceea, chiar dacă Rusia nu va dispune de o armată complet profesională până în 2020, aceasta ramane o forță militara redutabila, în ciuda multor reforme eșuate.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top