UE SUASancțiunile occidentale împotriva Rusiei par sa-si faca efectul. Dar, in loc sa bata in retragere, Kremlinul vaneaza mai abitir fiecare prilej pentru a baga zâzanie in coaliția SUA-UE, care oferă forţa acestei arme economicescrie editorialistul Foreign Policy, Jamila Trindl.

Unul dintre raspunsuirle Rusiei la sanctiunile occidentale este de natura psihologica. Kremlinul a incercat sa declanseze suspiciuni in sanul aliatilor subliniind ca prejudiciului economic de pe urma sancțiunilor, suferit de europeni este mai mare decat cel suferit de americani. Astfel, cu putin inainte de întâlnirea cu omologul său american, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat UE plătește pentru sancțiuni mai scump decât SUA. „El a spus că sancțiunile vor costa UE 40 de miliarde de miliarde euro in acest an, si 50 de miliarde de euro anul viitor” – se arata in articol.

Nu știu de unde [Lavrov] a luat aceste cifre„, declară Steven Pifer fostul ambasador în Ucraina. Autoritățile ruse încearcă să-si dea seama dacă pot provoca o ruptură în relația dintre Europa și Statele Unite, dar nu cred că vor reuși, cel puțin nu pe termen scurt.”

Deși argumentul economic al lui Lavrov nu impresioneaza pe liderii europeni, unele companii rusești pot avea succes în instanță, crede Trindl.

Astfel, imitand Iranul, Rosneft a angajajat o firma de avocatura pentru a contesta sancțiunile UE în instanța de judecată. În luna septembrie, Gazprombank a angajat doi foști senatori americani pentru a desfășura activități de lobby împotriva sancțiunilor în numele băncii.

Cu toate acestea, chiar dacă Rosneft va obtine eliminarea restricțiilor UE, această victorie nu poate influenta mersul general al lucrurilor” – mai scrie Trindl.

Sam Cutler, consilier și consultant al firmei de avocatura Ferrari & Associates a declarat , de fapt, astfel de manevre nu au adus mult succes firmelor iraniene. În multe cazuri, UE s-a adaptat sentintelor instanțelor de judecată, ca apoi sa reincluda companiile in cauza din nou pe lista de sancțiuni, spune autorul articolului.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top