„Războiul din Europa nu este ceva de neconceput. Cei care cred că războiul in Europa este imposibil, îi poate aștepta o surpriză „, – a declarat săptămâna trecută generalul american Stanley McChrystal, din iunie 2009 comandant al trupelor internaționale din Afganistan.

Potrivit analistului militar Oskar Jonsson, generalul are absoluta dreptate, ”noi vorbim despre conflictul cu Rusia”.

Conform opiniei generale, cresterea activitatii forțelor armate poate duce la ciocniri accidentale si escaladare neintenționată a tensiunii. Dar Rusia deja consideră că este în razboi cu Occidentul, chiar daca inca nu se folosesc arme.

„Sancțiunile economice introduse împotriva Rusiei din cauza invaziei din Ucraina, nu sunt percepute la Moscova ca un răspuns moderat al Occidentului fata de încălcarea dreptului internațional. Mai degrabă, potrivit chiar ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, acestea sunt percepute ca o încercare de a provoca o schimbare de regim în Rusia. De altfel, această percepție are o istorie mai veche in Rusia decat  sancțiunile economice”.

Regimul lui Putin este convins: Occidentul stăpânește atât de bine tehnica „revoluțiilor colorate”, ca poate schimba puterea oriunde în lume, în conformitate cu interesele sale geopolitice. „Aceasta tehnica implica atac informațional masiv, finanțarea ONG-urilor, utilizarea serviciilor de informații și a presiunii diplomatice. Și toate acestea în numele democrației”, sustine Jonsson.

Anume asa vede Moscova „revoluțiile colorate”, „primăvara arabă” și revoluția din 2014 din Ucraina, atunci când se revolta „cetățenii pro-occidentali cu aspirații democratice”. Kremlinul a văzut și în protestele de stradă din Rusia, din 2011-2012, mâna Occidentului.

Astfel, regimul lui Puitn este convins că Occidentul luptă cu el prin mijloace non-militare. „Aici, de altfel, exista si o logica: democrația occidentală adesea susține pe cei care reprezintă amenintarea cea mai mare la adresa regimului  – opoziția și societatea civilă, – spune Jonsson. – Frica este amplificată de faptul că dupa 26 de ani de independență, Rusia a fost marcata de o slăbiciune a statului, crize financiare și sociale, iar în 1991-1999 Rusia, de fapt, nu a controlat teritoriul sau (in special Cecenia)”.

„Orice strategie raționala sugerează că trebuie sa lovesti inamicul acolo unde este slab și tu puternic … – spune autorul. – Rusia vede tot ce se intampla după cum urmează: Occidentul luptă cu ea folosind slăbiciunea statului și ataca cu metode non-militare. Răspunsul asimetric în ochii Rusiei ar putea fi utilizarea metodelor militare tradiționale”.

Chiar dacă punem sub semnul întrebării concluzia centrului de cercetare amercian RAND, care spune ca, în țările baltice, Rusia poate învinge NATO în 36-72 de ore, avantajul militar al Rusiei în regiune este o realitate, spune Jonsson. Potrivit acestuia, Rusia va căuta fie o „afacere” cu Trump, fie va testa puterea angajamentul său față de NATO.

„Din moment ce regimul rus consideră că deja se afla in lupta și își bazează legitimitatea pe mentalitatea „cetatii asediate„, în fața amenințărilor occidentale, războiul este cu siguranță posibil – conchide autorul. – Putem intreba chiar, îndrăzneste oare cineva dintre analiștii in probleme de securitatea națională sa declare ca războiul în Europa este de neconceput. Dacă ar fi fost într-adevăr de neconceput, am putea anula multe dintre exercitiile militare și inclusiv trimiterea de întăriri în Europa”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Foreign Policy: Rusia – convinsă că deja este în război cu Occidentul

  1. Leo spune:

    Odata si-odata , tot trebuie bagati in spital mujicii..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top