Obama ONUDiplomatul rus Serghei Riabokon, pe care SUA îl acuza de implicare în persecutarea ONG-urilor pro-democrație și pentru drepturile omului din Rusia, a devenit unul dintre candidații nominalizati pentru un post de conducere în cadrul ONU, scrie Foreign Policy.

În cadrul Ministerul rus de Externe, Riabokon era însărcinat cu politicile Moscovei în ceea ce privește ONG-urile din străinătate. Acum, el este printre cei trei candidați pentru postul de director al Comisiei ONU pentru Relațiile cu Organizațiile Non-Guvernamentale (ONG). Potrivit diplomaților, aceasta este o poziție de conducere de nivel mediu, dar foarte importantă: „Este principalul „portar” pentru sutele de  ONG-uri internaționale care permite sau interzice accesul în clădirea ONU și la diferite conferințe organizate cu ocazia crizelor globale”.

Statele Unite și organizațiile pentru drepturile omului au fost mult timp nemultumite de modul greoi de acreditare a ONG-urilor la ONU. Astfel, organizația Freedom Now a așteptat mai mult de 5 ani o acreditare și a primit-o abia dupa ce SUA au pus problema unui vot în Consiliul Economic și Social al ONU, structura care asigura conducerea Comisiei pentru afacerile ONG-urilor.

În ONU se afirma ca decizia de a-l numi pe Riabokon inca nu a fost luata, dar SUA i-au informat pe ceilalți membri ai ONU ca Rusia și China fac presiuni pe langa adjunctul secretarului general al ONU de numire in postul respectiv a lui Riabokon. La rândul său, SUA incearca sa convingă aliații săi occidentali sa blocheze numirea diplomatului rus.

În Rusia, Ministerul Justiției și Procuratura Generala au jucat un rol central în persecuția ONG-urilor străine. Dar administrația americană ne asigură că şi Ministerul rus de externe a participat în mod activ la aceasta campanie.

Statele Unite susțincă Riabokon a jucat un rol direct în declararea drept indezirabile a unor ONG-uri precum National Endowment for Democracy (NED) și U.S.-Russia Foundation, organizații pe care Moscova le-a acuzat ca pun in pericol stabilitatea politică a Rusiei.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top