IllarionovPreședintele rus a lansat o ofensivă în Europa folosindu-se de primăvară islamică” pentru a distrage atenția și resursele Occidentului, sustine Andrei Illarionov, cunoscut economist rus și fost consilier al lui Vladimir Putin, în prezent cercetator al The Cato Institute din Washington.

Actuala conducere a Federației Ruse se bucură de faptul NATO este asemenea unui gigant adormit„, care nu a putut fi trezit nici de armele chimice în Siriasau războiul civil cu sute de mii de morți” nici de războiul din Ucrainasau de anexarea Crimeei”, sustine Ilarionov, potrivit unui interviu aparut în Delfi.

În contracararea agresiunii ruse din Ucraina, Occidentul a decis să se limiteze la sancțiuni ineficiente, iar din acest motiv, Moscova nu renunta la scopul sau control deplin asupra teritoriului ucrainean, spune Andrei Illarionov. Potrivit lui, este clar că Europa și Statele Unite nu numai că nu vor sa lupte, dar nici nu vor sa ajute, chiar numai cu arme, victima agresiunii. Prin urmare, Ucraina rămâne „tet a tet cu agresorul„.

Potrivit lui Illarionov, Rusia desfasoara razboi nu numai împotriva Ucrainei, este și începutul celui de-al patrulea război mondial împotriva Occidentului„, mai ales împotriva „vestului anglo-saxon„, împotriva statelor din zona de front, inclusiv statele baltice și Polonia. Potrivit economistului, Putin poate începe ofensiva în partea de est a Estoniei și Letoniei, unde sunt posibile republici auto-proclamate pe modelul celor din Donbas; în estul Georgiei, Kazahstanul şi Belarus, a spus Illarionov.

Dar Putin a lansat un atac în Europa„, – a concluzionat el.

Fostul consilier a lui Putin a reamintit că, în luna noiembrie a anului trecut el a prezis operațiunea Primăvara islamică„. Potrivit lui  Illarionov, campania sub acest titlu trebuia să înceapă chiar în momentul în care Putin îşi extindea controlul asupra unui fost teritoriu sovietic, sub forma lumii rusestisau a Comunitatii Economice Eurasiatice„. Diversiunea numita „primavara islamica” era conceputa pentru a neutraliza posibilul ajutor din Occident pentru teritoriile ocupte de Rusia.

Mișcările islamice din Europa vor absorbi puterea, timpul, resursele şi energia statelor din Europa și nu le va da posibilitatea sa ofere ajutor substanțial victimelor agresiunii în spațiul postsovietic”, spune Andrei Illarionov.

El a menționat a estimat acest scenariu, dar că acum isi da seama că a greșit momentul. Potrivit fostului consilier al lui Putin, manifestările radicalismului islamic în Franța, Germania și alte țări, sunt primii „ghiocei” ai Primăverii islamice.

Pe 10 ianuarie, Ilarionov a postat pe blogul său un interviu oferit unui post tv polonez, înregistrat pe 27 noiembrie 2014. În interviu  Illarionov spunea: Eu cred țările europene și guvernele europene nu ar trebui să fie surprinse dacă în primăvara anului viitor, 2015, va începe o mișcare de masă, un fel de „primăvara islamica”, dar nu în lumea arabă, ci în Europa. Această mişcare va avea ca scop destabilizarea unele țări europene, pentru a distrage atenția și energia liderilor europeni de la planul neo-imperial al lui Putin de restabilire a controlului asupra fostei Uniuni Sovietice„.

Reamintim, Andrei Illarionov a fost consilier al Președintelui Putin între 2000-2005. El a demisionat pe 27 decembrie 2005, spunând că nu va colabora cu statul, pe care îl avem astăzi„.

Pe 10 martie 2010 a semnat o petiție a opoziției ruse întitulata Putin trebuie să plece„.

În 2012, Ilarionov a fost ales în Consiliului Coordonator al opozitiei din Rusia.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Fost consilier: Putin foloseşte „primăvara islamică” pentru a ataca Europa

  1. Zorg spune:

    Ce înseamnă al patrulea război mondial?! Ce înțelegeți voi prin război?… Mondial?! Când s-a consumat al treilea război mondial?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top