titeiRusia intră într-o „criză economică în toată regula”, a declarat luni fostul ministru rus de finanţe Aleksei Kudrin, scrie agenţia EFE.

„Astăzi pot să spun că am intrat sau intrăm într-o criză economică în toată regula. Anul viitor o vom simţi din plin”, a spus Kudrin, citat de Interfax.

În opinia fostului ministru, chiar dacă preţul petrolului ar creşte la 80 de dolari barilul, PIB-ul Rusiei tot va scădea cu 2% sau chiar mai mult, iar dacă petrolul va rămâne în jurul valorii de 60 de dolari barilul scăderea PIB-ului va fi de cel puţin 4%.

De asemenea, conform estimărilor lui Kudrin, anul viitor inflaţia va fi între 12% şi 15%. El crede totuşi că rubla, care s-a devalorizat în ultimele luni cu circa 50%, se va stabiliza în primul trimestru din 2015, mai ales datorită diminuării importurilor.

Pe de altă parte, fostul ministru rus de finanţe avertizează că măsurile anticriză nu au niciun rost dacă Moscova nu-şi îmbunătăţeşte relaţiile cu statele occidentale şi nu face paşi în direcţia soluţionării crizei din Ucraina.

Kudrin„Ce trebuie să facă preşedintele şi guvernul? Cel mai important este să normalizeze relaţiile Rusiei cu partenerii ei economici, în primul rând cu Europa şi SUA”, a indicat Kudrin, amintind că o continuare a conflictului armat din estul Ucrainei ar putea implica noi sancţiuni ce vor face şi mai dificilă situaţia economică a Rusiei. „Dorinţa de a apăra suveranitatea Federaţiei Ruse nu vine în contradicţie cu posibilitatea ca Rusia să-şi păstreze statutul de partener comercial de încredere”, a subliniat fostul ministru.

Referindu-se la posibilele efecte ale crizei economice asupra situaţiei politice a ţării, Kudrin a menţionat că „scăderea nivelului de trai al populaţiei va fi dureroasă”, motiv pentru care el se aşteaptă la proteste de stradă, dar a admis că în orice caz nu vor fi afectate condiţiile pentru buna funcţionare a instituţiilor statului.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top