yukosCurtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis joi ca Rusia să plătească aproape 1,9 miliarde de euro foştilor acţionari ai grupului petrolier Yukos, reprezentând despăgubiri pentru nereguli în procedura fiscală intentată împotriva societăţii ruse în 2000, relatează Reuters.

Foştii acţionari au cerut Moscovei despăgubiri mult mai mari – de aproape 38 de milliarde de euro – în cadrul unei proceduri asupra căreia CEDO a decis pe fond în septembrie 2011.

Verdictul a fost dat la câteva zile după ce Curtea permanentă de arbitraj de la Haga a decis la rândul ei că Rusia trebuie să le plătească acţionarilor Iukos 50 de miliarde de dolari despăgubiri drept compensaţie pentru modul în care a dezmembrat compania Iukos. Şi în acest caz sentinţa poate fi atacată cu apel.

Yukos a fost dizolvată de guvernul rus după ce preşedintele său, Mihail Hodorkovski, un critic al Kremlinului, a fost arestat pentru evaziune fiscală. El a petrecut nouă ani în închisoare, fiind graţiat anul trecut de preşedintele Vladimir Putin.

Ministerul Justiţiei din Rusia a precizat că decizia CEDO în cazul Yukos este „nedreaptă şi părtinitoare”, adăugând că poate face apel împotriva acesteia în decurs de trei luni.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top