Curtea de Apel de la Ereven a anulat decizia unei instanțe inferioare prin care fostul președinte ale Armeniei, Robert Kociarian era pus în arest preventiv pe perioada anchetei privind responsabilitatea sa în înăbușirea violentă a protestelor opoziției din 2008.

Kociarian, acuzat de încălcarea ordinii constituționale, susține că este vorba de un dosar motivat politic, iar cererea sa de eliberare din detenție preventivă a fost semnată și de 46 de parlamentari, majoritatea din Partidul Republican.

Este de așteptat ca autoritățile să facă recurs la decizia Curții de Apel.

Noul premier armean, Nikol Pașinian, ales în mai pe fondul manifestaţiilor populare, a lansat o vastă campanie anticorupţie împotriva foştilor demnitari armeni.

Robert Kociarian este acuzat că a „răsturnat ordinea constituţională din Armenia”. Aflat acum în libertate, el riscă până la 15 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat că a înclinat rezultatului votului din 2008 în favoarea aliatului său de la acea dată, Serj Sargsian, obligat în acest an sa-si dea demisa din functia de premier dupa ample manifestatii de protest.

Partizanii candidatului opoziţiei Levon Ter-Petrosian au denunţat în urma cu 10 ani frauda electorală.

Ulterior, nouă manifestanţi şi un poliţist şi-au pierdut viaţa în altercaţiile care s-au produs între forţele speciale de poliţie şi partizanii lui Levon Ter-Petrosian.

Arestat pentru că a organizat aceste manifestaţii, Nikol Pașinian a fost condamnat la şapte ani de închisoare, dar a fost eliberat în 2011 în cadrul unei amnistii.

Serj Sargsian a condus ţara până în aprilie 2018, înainte de a fi forţat să demisioneze din cauza vastelor manifestaţii împotriva regimului său.

Prorusul Robert Kociarian a fost al doilea preşedinte din epoca post-sovietică, între 1998 şi 2008.

Dosarul lui Kociarian a iritat Moscova, deoarece politia armena l-a arestat în cadrul acestei investigatii şi pe Iuri Haceaturian, secretarul general al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) – o alianţă militară condusă de Moscova în cadrul CSI – care în 2008 a ocupat funcţii înalte în armata armeană.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top