LandsbergisPoliticianul lituanian Vytautas Landsbergis, președintele Sovietului Suprem al Republicii Lituania între 1990-1992,  a spus că legalitatea existenței Rusiei ca stat poate fi pusă la îndoială, scrie Delfi.
Landsbergis a comentat astfel anuntul privind intentia Procurorului General rus de verificare a legalitatii recunoasterii de catre Consiliul de Stat a URSS a independentei tarilor baltice in 1991.

„Politicienii noștri, membri ai Sejmului ar putea face apel la Parchetul lituanian, cu o cerere privind legalitatea statului rus. Deoarece Rusia este cel mai probabil un stat constituit ilegal. L-au răsturnat pe împărat, i-au ucis copiii, ce fel de stat este acesta?” – a spus Vytautas Landsbergis.

Consiliul de Stat al URSS a fost înființat în 1991 ca un organism temporar a Administrației de Stat a URSS, care nu era prevăzut de Constituția Uniunii Sovietice. Decizia de a crea a fost luată pe baza Legii URSS din 05 septembrie 1991 „Cu privire la organele autoritatii și administratiei de stat a URSS în perioada de tranziție”.

La prima reuniune a Consiliului de Stat a fost recunoscuta independența statelor baltice – Letonia, Lituania și Estonia.

În 1990, Lituania a devenit prima republică sovietică care si-a declarat independența. În noaptea de 11 martie, Consiliul Suprem al Republicii Lituania, condus de Vytautas Landsbergis, a declarat independența tarii.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top