Curtea de Apel din Armenia a aprobat marți cererea Procuraturii Generale a țării și a ordonat arestarea fostului presedinte al republicii, Robert Kociarian.
Kociarian intra în custodia autoritatilor pentru a treia oară din iulie 2018, relateaza TASS. Atunci, instanța de la Erevan l-a arestat la cererea Serviciului de Investigații Speciale , care l-a acuzat pe fostul președinte de răsturnarea violentă a ordinii constituționale în 2008. Două săptămâni mai târziu, Curtea de Apel din Erevan a decis eliberarea lui Kociarian din cauza faptului că el, conform Constituției, se bucură de imunitate.
Procuratura Generală a înaintat recurs la Curtea de Casație și după o examinare repetată, pe 7 decembrie, Kociarian a fost reținut din nou. Apărarea a încercat în mod repetat să atace decizia instanței, însă termenul arestării fostului președinte a fost prelungit de mai multe ori.
La 29 aprilie, Procuratura Generală a Republicii a aprobat rechizitoriul în dosarul lui Kociarian și l-a trimis în instanță. Dar, pe 18 mai, instanța l-a eliberat sub garanția personală a sefului nerecunoscutei Republicii Nagorno-Karabah, Arkadi Gukasian, iar actiunea penala împotriva sa suspendata și trimisa spre examinarea Curții Constituționale.
Procuratura Generală a contestat aceste decizii ale Curții de Apel.
Marți, Kociarian a fost reținut din nou, iar cazul său a fost returnat instantei. De asemenea, a fost anulată decizia de suspendare a examinării cauzei și a recursului la Curtea Constituțională. Imediat după anunțarea verdictului, poliția a fost obligată să meargă la domiciliul lui Kociarian și să-l rețina pe fostul presedinte.
Dosarul lui Robert Kociarian este legat de evenimentele din 1-2 martie 2008, după alegerile prezidențiale din Armenia din 19 februarie. Conform rezultatelor oficiale, a fost declarat câștigător Serzh Sargsyan. Susținătorii primului presedinte armean, Levon Ter-Petrosian, care a candidat din nou pentru functia suprema in stat, a refuzat să se recunoasca invins.
În dimineața zilei de 1 martie, poliția i-a atacat pe demonstranții opoziției care se aflau în Piața Libertății din Erevan. În evenimentele violente care au urmat, 10 persoane (opt protestatari și doi polițiști) au fost uciși, și mai mult de 250 de persoane au fost rănite, inclusiv 33 politisti.
Politia a arestat 106 persoane, majoritatea fiind condamnați la cinci ani de închisoare, dar amnistiați în 2009.
Nikol PasinIan, care în 2008 era membru al sediului de campanie al lui Ter-Petrosian, a fost, de asemenea, persecutat. După revolta din 1-2 martie, el a fost dat in urmarire generala, s-a predat autorităților în 2009, iar în ianuarie 2010 a fost condamnat la șapte ani de inchisoare. A fost eliberat în mai 2011.
În primăvara anului 2018, în Armenia a avut loc o revoluție de catifea, care s-a încheiat cu victoria lui Nikol Pasinian și a susținătorilor săi. După ce a preluat funcția de prim-ministru în locul lui Serzh Sargsyan, Pasinian a ordonat o anchetă aprofundată a evenimentelor din urma cu zece ani.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Sa-l ia si pe vosganian, ca sa sustras justitiei,deghizanduse in milog in fata colegilor infractori,cerând imunitate să nu fie judecat!