La 9 ianuarie, la Istanbul, membrii Sinodului Patriarhiei Ecumenice au semnat Tomos-ul privind autocefalia bisericii ucrainene, informează TSN, care publică fotografii de la ceremonia de semnare.

Semnarea documentul finalizeaza procesul de acordare a independentei Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Peste câteva zile Tomos-ul se va întoarce în Ucraina.

Amintim, pe 15 decembrie, Conciliul Reunificator al reprezentanților bisericilor ortodoxe ucrainene l-a ales pe mitropolitul Epifanie drept șef al Bisericii ortodoxe unite din Ucraina.

La 6 ianuarie, în Catedrala Sf. Gheorghe din Istanbul, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu ia înmânat lui Epifanie Tomos-ul prin care se acordar autocefalie bisericii ortodoxe din Ucraina.

Într-un comentariu al Gazeta Wyborcza, publicatia aminteste că prin acordarea Tomos-ului, Patriarhia Ecumenică de Constantinopol a redat viata Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. Până acum, singura biserica „canonică” din Ucraina, adică recunoscută mondial, era așa-numita Biserica Ortodoxa a Ucrainei a Patriarhiei Moscovei. Rivalele sale spirituale au fost Biserica Ortodoxa a Ucraine a Patriarhiei de la Kiev, si Biserica autocefala a Ucrianei, dar niciuna dintre acestea nu au obtinut recunoaștere internațională. Și acum aceste confesiuni au format o noua biserica. Patriarhul Bartolomeu de Constantinopol, care se bucură de cel mai mare prestigiu în lumea ortodoxă, a făcut-o legitimă, în ciuda tuturor protestelor venite din Moscova.

Ucraina a încetat să mai fie ceea ce Moscova numea „teritoriul său canonic”. Din punctul de vedere al ideologiei, dominația Rusiei asupra țării vecine și a poporului ei a fost asigurata de decretul Patriarhului de Constantinopol, dobândit de Petru cel Mare la 1686, care a definit superioritatea Moscovei față de ortodoxia ucraineana. Autocefalia Bisericii Ucrainei este sfârșitul vechiului concept de ”Moscova a treia Roma”, adică centrul lumii civilizației creștine.De asemenea, este un fiasco al  ideei imperialiste a lui Putin despre așa-numita „lume rusă”, care se presupune că ar trebui să-i unească pe toți slavii ortodocși.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

6 Responses to FOTO. Tomos-ul pentru Ucraina a fost semnat de toți membrii Sinodului Patriarhiei Ecumenice

  1. bogdan spune:

    Nasol moment pt godakul Pitik kremlinez ! S-a definitivat separarea Ucrainei de Mizeria kremlineza !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top