Andrej BabisPotrivit Foreign Policy (FP), ministrul de Finanțe al Republicii Cehe, oligarhul Andrej Babis vrea postul de prim-ministru al Cehiei. FP ne reamintește că Institutul Memoriei Naționale din Slovacia l-a declarat colaborator al serviciilor secrete cehoslovace, cu suspiciunea de a fi chiar agent al KGB-ului sovietic.

Oligarhul ceh de origine slovaca Andrej Babis este al doilea cel mai bogat om din țară și unul dintre cele mai puternici politicieni din categoria miliardarilor din lume, care „si-a extins imperiul său de afaceri în principal pe coridoarele puterii de la Praga”, scrie FP. Babis este in prezent ministru de finanțe, dar el, evident, nu intenționează să se oprească aici.

Ascensiunea oligarhului, care in Cehia este poreclit Babisconi, (dupa italianul Silvio Berlusconi) are loc intr-un moment de cotitură în istoria post-comunistă a țării sale.

După „divorțul de catifea” cu Slovacia, în 1993, Republica Cehă a făcut o trecere rapidă la democrație și economia de piață. Praga a inregistrat una dintre cele mai mari rate de creștere economică din Europa, fiind și „un membru activ al Uniunii Europene”. Cu toate acestea, în ultimii ani, democrația liberală cehă a început sa cedeze pozitiile.

După criza financiară globală, mulți cehi au devenit din ce în ce dezamăgiti de Bruxelles. Mass-media cehă, care  înainte dadea dovada de o diversitate remarcabilă, este acum din ce în ce mai mult sub controlul magnaților. Deși situația de la Praga „nu este la fel de sumbra ca la Budapesta”, unde premierul ungar Viktor Orban „probabil ca și-a pierdut credința în sistemul democratic”, regresul instituțiilor democratice în Republica Cehă este alarmant. Se întâmplă toate acestea în acea parte a Europei care este tot mai vulnerabila la influența liderului rus Vladimir Putin, scrie Foreign Policy.

Mass media controlată de Babis a demarat recent o anchetă privind presupusele cazuri de corupție care îl vizeaza pe actualul prim-ministru Bohuslav Sobotka.

„Babis nu vrea doar să schimbe politicieni, el vrea să-l controleze”, – spune FP.

Istoricii Institutului slovac al Memoriei Naționale, care tine arhiva privitoare la perioada nazita si comunista, au publicat documente din care reiese ca Babis nu numai ca a colaborat cu Serviciul Securitatii de Stat din Cehoslovacia, dar posibil chiar „sa fi lucrat pentru KGB-ul sovietic”.

În 2014, Andrej Babis, care sustine că a ajuns în dosarele poliției secrete cehoslovace din greșeală, a câștigat un proces la tribunalul din Bratislava împotriva Institutului Memoriei Naționale. Cu toate acestea, Institutul a facut apel, susținând că foștii angajați ai Serviciului Securitatii de Stat au mințit sub jurământ pentru a-l proteja pe Babis.

Potrivit legii lustrației Cehe din 1991, persoanelor care au colaborat cu poliția secretă le sunt interzise funcțiile politice.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top