Putin se uita in zareÎn pofida semnarii acordurilor de la Minsk de pe 12 februarie, din partea lui Putin nu sunt vizibile semne  privind oprirea distructivului război hibrid” din Ucraina, scrie Foreign Policy (FP).

Încercarea Rusiei de a destabiliza situația din Ucraina nu trebuie  vazuta în mod izolat. Tactica sa este parte a unui sistem mult mai larg, în care Kremlinul folosește conflictele separatiste ca motoare de activare ale corupției și criminalitatii, precum și în calitate de cai troieni care împiedică reformele în ţările pe care le vizează, spune FP.

Să luăm exemplul Georgiei, care se opune destabilizarii inspirate de Moscova din regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud. Sau exemplul Moldovei care, de asemenea, se confrunta cu obstacolul denumit Transnistria. Subminand integritatea teritorială a vecinilor săi, Rusia încearcă să distragă atenția guvernelor de la Kiev, Chișinău și Tbilisi de la punerea în aplicare cu succes a reformelor de combatere a corupției și înființarea unor instituții de stat puternice” – considera FP.
separatisti prorusi
În loc să se concentreze pe îmbunătățirea statului, aceste guverne destabilizate sunt obligate să facă față emoțiilor intense și turbulenţelor cauzate de problemele legate de conflictul teritorial. Astfel de tensiuni exacerbeaza sentimentele naționaliste, aducând la suprafata furia intensă împotriva rusilor și îi atrage pe politicienii locali în dezbateri politice periculoase se arata in articolul FP.

Aceste teritorii în litigiu, aşa numitele conflcite înghetate, sunt pline însă de criminalitate și corupție, care amenință din ce în ce mai mult si securitatea UE. În estul Ucrainei, în regiunea natală a fostului președinte Viktor Ianukovici, a crescut si prosperat pe baza atotcuprinzătoarei corupții o puternica organizatie criminala.  Același lucru poate fi spus despre Transnistria, Osetia de Sud, unde crima organizată este controlata de elitele locale loiale Moscovei„, afirma FP.
transnistriaFP il citeaza pe expertul în Rusia Mark Galeotti, care spune ca crima organizata a fost o trăsătură definitorie a ceea ceam putea  numi semi-militarizarea estului Ucrainei”.

„Din combinaţia bandiților locali cu forțele armate ruse au aparut militiile locale si apoi „armata separatista”, care a devenit parte integrantă a acestui tablou. Creșterea acestor bande criminale paramilitare va exacerba problema cu care Kievul incearca sa lupte în cadrul propriei campanii anti-coruptie. Aceste grupări vor încerca inevitabil să stabilească legaturi cu birocrația corupta și bandele criminale de la Kiev şi din toata Ucraina și împreună să submineze eforturile de a construi o economie bazată pe legecred analistii FP.

Printre altele, Kremlinul se teme de creșterea statelor democratice la frontierele sale, care ar putea servi drept model alternativ regimului lui Putin, bazat pe verticala puterii”– se mai spune in articol. Pentru a preveni apariția unei astfel de alternative, Kremlinul va folosi puterea distructivă a separatismului și fenomenele criminalității şi coruptiei care îl insotesc, pentru a preveni reformele in aceste state.

Putin nu poate permite rebelilor din estul Ucrainei să piardă razboiul, pentru că altfel risca sa piarda controlul asupra forțelor de securitate şi armatei din propria țară. Și el nu poate permite guvernului de la Kiev sa aiba succes, deoarece va demonstra populației din Federația Rusă viabilitatea alternativei sistemului democratic. Stimularea instabilitatii este esențială pentru strategia de supravietuire a regimului de la Kremlin, concluzioneaza autorii.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to FP: Crimă organizată, corupţie, separatism. La ce îi folosesc lui Putin conflictele îngheţate

 1. rsumy spune:

  „La ce îi folosesc lui Putin conflictele îngheţate?”
  Nu îi folosesc la nimic.
  Putin e cel mai bogat om din Istorie, ce-i mai trebuie?

  Putin e RĂUL SUPREM. Treaba lui pe Pământ e să facă cât mai mult RĂU!
  Piticania draqului!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top