FukuyamaȘi regimul lui Putin, și ISIS nu vor dura la nesfarsit, dar omenirea inca nu a reusit sa inventeze ceva mai bun decat democrația liberala, spune sociologul si politologul american Francis Fukuyama, într-un interviu cu Radio Liberty.

– După cum ați menționat anterior, modernizarea nu implică neapărat democratizarea. Dacă ne uităm la țările formate după destrămarea Uniunii Sovietice, procesele de acolo nu confirma logica tranziției inevitabile catre o democrație liberală. A fost la inceput o mare veselie, cand politicienii și analiștii din Occident vorbeau despre marea trecerea de la totalitarism la democrație și de la economia planificată la piață liberă. Acum vedem că majoritatea fostelor republici au regimuri autoritare, iar dezintegrarea URSS a dus la o creștere a naționalismului și xenofobiei, nu a liberalismului. Totusi, unii, cum ar fi organizaţia Freedom House, încă mai vorbesc despre perioada de tranziție. In raportul lor Nations in Transit aceste state sunt denumite „sisteme autoritare consolidate”. Împărtășiţi această opinie?

– Cred că a fost incorect punctul de vedere al multor oameni că tranziția dupa 1991 va fi rapida. Și, desigur, o serie de regimuri autoritare au fost ulterior consolidate. Dar dacă te uiți la istoria europeană, procesul de democratizare în Europa de Vest s-a facut în 150 de ani. Deci, eșecul ultimilor 20 de ani nu înseamnă că o astfel de tranzitie este imposibila. Acest lucru se datorează în mare parte dezvoltarii economice, pentru că în țările cu creștere rapidă, clasă de mijloc mare și populație educată exista întotdeauna o cerere pentru participarea la viața politică. În opinia mea, creșterea putinismului în Rusia și unele țări din Europa de Est – este un eșec al modernizarii, cauzată de faptul că în aceste țări nu s-a format clasa de mijloc.

– Putin este un exemplu interesant, deoarece Rusia lui nu numai ca nu s-a democratizat, dar chiar încearcă să se poziționeze ca o contragreutate culturala sau civilizațională fata de Occident. Tendinta este una istorico-religioasă, cu apel la rolul mesianic al Moscovei ca un fel de „a treia Roma”, care este în opoziție cu „Europa eretică”. Dar este si parte a gândirii actuale din Rusia, in care demonii străini luptă cu Rusia sfântă, patriarhul rus compară liberalismul cu răul global, iar elita politici vorbeste despre democrația „suverana”, sau despre democratia „dirijata”, dar nu despre democrația liberală ca atare. Altfel spus, ei încearcă să construiască un fel de fundament cultural pe care să desfasoare politica anti-occidentală. Credeți că aceste modele sunt create ca o încercare de a justifica alternativa culturala la democrația liberala?

– Dacă Putin crede că a reușit să creeze o alternativă viabilă și durabilă fata de democrația liberala, apoi, cum se spune, mult noroc în continuare, pentru că proiectul său se bazează pe un model economic foarte îngust, dependent de resurse energetice si care acum se dezintegreaza. Procese similare au avut loc și în alte regimuri totalitare din alte părți ale lumii – in Iran și Venezuela, de exemplu. Odata cu scaderea prețurilor mondiale la energie, acest model rusesc isi demonstreaza incapacitatea sistemica. Asa ca, vom vedea dupa zece ani de eșec economic dacă rușii încă vor mai crede că sistemul lor este cu adevarat o bună alternativă la libertatea și prosperitatea în care traieste Europa de Vest.

De asemenea, cred că dezvoltarea Rusiei în ultimii 20 de ani a fost influentata de politica externă. Eșecul în stadiile incipiente ale perioadei de tranziție, haosul din anii lui Eltin, recuperarea bazată pe creșterea prețurilor la energie în anii 2000, în mandatul lui Putin – putem înțelege cum au ajuns rușii sa aiba opiniile actuale. Dar situația actuală este limitată istoric și nu cred că ne arată cum noua generație de rusi va evalua viața și sistemul în care doresc să trăiască.

– Unii critici de stânga va reproseaza pentru ca nu vedeti o alternativă la piața liberă și liberalismul economic. Teza dumneavoastră despre „sfârșitul istoriei”, mulți o compara cu sloganul lui Margaret Thatcher că piața liberă nu are alternativă. Putem numi capitalismul occidental echitabil și un model economic superior, daca, de exemplu, un raport recent al organizației umanitare Oxfam spune ca 62 de miliardari au acumulat o avere egala celei a mai mult de jumătate din populația lumii.

– În primul rând, cred că sistemul economic care se impune la sfârșitul istoriei – nu este thatcherismul, nu este economia competitiei. Cred că cel mai important model este democrația liberală cu piața liberă. Toate democrațiile liberale redistribuire venitul. Da, dacă o țară are o economie de piață, dar nu este susținută de un sistem cu adevărat democratic, atunci nu există decât o creștere a inegalității. Acesta este motivul pentru care fiecare sistem capitalist modern are o componenta de securitate socială. În Europa, sistemul de securitate socială consumă 50 la sută din PIB, care este redistribuit în mod echitabil în societate. In Statele Unite, cu o economie ceva mai libera, se redistribuie mai putin decât în Olanda  sau Suedia, dar cu toate acestea statele o fac. Nu pledez pentru un capitalism fără limite, ci pentru un sistem care este construit pe democrație, in care oamenii pot vota dacă vor să puna frau pieței. Criza din 2008, în Statele Unite, a arătat că piața a mers prea departe.

– În lucrarea dvs. recentă propuneti să fie luata ca exemplu Danemarca – atât imaginea sa culturala cat și ca model de stat la care trebuie să tinda celelalte tari. Asta înseamnă că apreciati modelul nordic, care combină piață liberă cu statul social puternic. Trebuie statul să participe atât de activ în distribuția echitabilă a bogăției?

– Am crezut întotdeauna că statul ar trebui să reglementeze piața, în special piața financiară. Acest lucru a fost evident mai ales în timpul crizei financiare, la sfârșitul primului deceniu al acestui secol. Dar când spun că trebuie să luăm ca exemplu Danemarca, nu mă refer la statul bunăstării, ci la statul care lupta cu succes cu coruptia, deoarece, din punctul meu de vedere, un stat calitativ este determinat de nivelul corupției. Capacitatea statului de a furniza servicii în mod imparțial și impersonal – este una dintre cele mai importante și, de asemenea, unul dintre aspectele cele mai ignorate ale democrației liberale. Cred ca în incapacitatea de a lupta împotriva corupției se afla înrădăcinate motivele eșecului multor state care încearcă să devină democratice. Și acest lucru este ceea ce distinge Danemarca: acolo corupția politică este practic redusă la zero. Aceasta este pivotul în jurul căruia se învârte lumea: țările care au reușit să recreeze modelul din Danemarca pe de o parte și țarile cleptocratice. Aceasta este ceea ce distinge acum Occidentul de Rusia.

– Cum vedeti creșterea xenofobiei fata de imigranti în lumea occidentală din ultimul timp? Liberalismul, în ciuda diferitelor forme și manifestări ale sale, se bazeaza pe libertățile individuale. Dar oare nu în scopul libertatii oamenii cer sa li se protejeze demnitatea și nevoile de bază asigurandu-le un acoperiș deasupra capului? Este moral pentru democrațiile liberale sa le refuze oamenilor aceste drepturi de bază?

– Desigur, oamenii vor să fie deschisi și să-i ajute pe cei care au nevoie, dar uneori solicitarile depășesc capacitatea societății de a  ajuta. Europa a atins acum această limita. Nu este clar dacă țările europene vor putea găzdui un număr atat de mare de oameni și să le ofere o viață decentă. Nu cred că există vreo responsabilitate morală pentru a oferi adăpost unui numar atat de mare de persoane în detrimentul propriei bunăstari sau bunăstarii celor dragi.

– Adica aceste tendințe nu va inspiră teamă?

– Ele sunt cu siguranță alarmante. De aceea trebuie să acționăm cu prudenta politica…Da, e groaznic ca se întâmplă o explozie de emoții negative împotriva imigranților, dar trebuie sa reactionam mai realist, să ne gândim la modul de a rezolva problema, la modul in care se poate opri acest proces de primire a oamenilor în societate.

– Sa ne intoarcem la fosta URSS. De exemplu, Georgia, care recent a trecut printr-o experiență dureroasă, când guvernul reformator in primul rand a stabilit ordinea, apoi s-a apucat de reformă. Problemele democrației au fost trecute în plan secund, întrucât reforma necesită o forta executivă puternică, în timp ce democrația liberală are ca scop să reducă cât mai mult posibil această putere printr-un sistem de control și echilibrare și a transparenței prin instituții publice. Cum se pot combina modernizarea și democratizarea?

– Nu cred că există vreo ordine a prioritatilor. In Europa, de exemplu, țări precum Franța, Germania, Marea Britanie, au fost create ca state moderne înainte de a deveni democrații dezvoltate. Și într-un sens, a fost o ordine buna a prioritatilor pentru dezvoltarea ca stat modern, deoarece un stat modern, adică lipsit de conducere individuala, este mai dificil de creat atunci când fiecare cetățean are dreptul de a alege și în mod regulat participă la alegeri. Dar nu inseamna ca este imposibil. Iar Georgia este o dovadă în acest sens. În opinia mea, Georgia s-a modernizat după „Revoluția trandafirilor”, când deja era o democrație. Statele Unite ale Americii, de asemenea, au suferit un proces de modernizare la sfârșitul secolului al XIX-lea, cand deja erau o democrație. Deci, există o anumită contradicție între modernizarea sistemului de stat și a sistemului democratic, dar aceste procese nu se exclud reciproc.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (8 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

16 Responses to Francis Fukuyama: „Democraţia dirijată” a lui Putin? Îi dorim noroc cu asta

 1. Clau spune:

  mai gunoi sluga fiu de sluga rusnac nandy esti trimis aici sa postezi din cauza ca ratatii cozubas, alex, toni, rusmy, abas/saba, fritz s-au inecat in propriul rahat? Si incerci aceleasi metode bolsevice ca si ei? Chiar nu mai aveti deloc inspiratie? Nu a trecut mult de cand laudati „marea prietenie” cu Turcia care o sa distruga NATO si uite ce a iesit! Laudati BRICS si de curand a fost declarat avorton (ai citit bine, a murit inainte de a se naste). China si India sunt in o gramada de organizatii si de curand aleg cele in care voi nu sunteti reprezentati si toata lumea stie de ce, voi sunteti ciumatii planetei!

 2. Zorg spune:

  Ceaușescu și Gorbaciov sunt invitați la dineu alături de președinții altor țări.
  La dineu cei doi observă că toate tacâmurile sunt făcute din aur.
  Cei doi iși propun să fure măcar o lingură.
  Gorbaciov:
  -Dragii mei, uitați-vă la aceste tablouri frumoase si valoroase…
  Toți se uită și în acel moment bagă repede o lingură în buzunar.
  Ceaușescu:
  -Vreți să fac un număr de magie??
  Toți: Daa!!!
  -Bine! Uite! Iau lingura asta de pe masa, o bag la mine în buzunar și o scot din buzunarul lui Gorbaciov!

 3. Nandy spune:

  Intradevar Regimul lui Putin si ISIS nu vor dura la nesfarsit, tot asa cum nici „democratia liberala” a mafiei finciare americane, si asta e bine asa, pentru ca „democratia liberala” este doar masca verbala care sa ascunda intentia de jaf prin care SUA doreste sa aibe controlul resurselor importante ale planetei resurse care au scopul ca SUA sa-si pastreze suprematia imperiala, (vezi ex. si in Ro,: „aurul motilor” „cuprul Zarandului” „Pamanturile rare de la Borsa” gazele de sist, +++ care la fel ca si gazele si titeiul lui Jeltzin trebuia sa fie luat cu japca de firme americane. Problema este aceea ca Putin nu este un basescu si nici un alt tonta care sa faca din Ro o alta republica Congo, si iata ca Putin (cel Hitlerist si tiran) si-á recuperat ceea ce au vrut sa ieie americanii sub pretextul „democratiei liberale”!
  Asa ca va intreb…oare nu ar fi mult mai bine si corect ca in loc de „democratie liberala” sa avem mai bine Democratie Sociala?
  2 Acest articol ne confirma faptul ca ciuca de bataie a Americii este Eurasia (mai ales Rusia) cea care este atat de bogata in resurseincat pina si Dna Clinton a recunoscut public ca:” Rusia este atat de bogata incat merita sa intrii intr-un razboi”. Constienta fiind ca cine va stapani aceste resurse, va supravietui, iar cum Rusia deja le are, iata ca vrea sa si le apere.
  Asa ca acest tip de articole propagandistice in care este infierat ” Putin tiranul = noul Hitler au ca scop obisnuirea urechilor ciocoflenderilor, cu intentiile marsave ale „democratiei liberale” chiar de catre aceia, care doresc sa faca in viitor exact ce a vrut sa faca si Hitler, atunci cand a invadat Rusia, exact pentru acelasi Lebens Raum = Spatiu Vital,pentru viitor. Diferenta este aceea ca ca americanii nu sunt la fel de naivi ca si nazisti, pentru ca ei stiu din lungul lor sir de razboaie din ultima vreme ca o tara nu mai trebuie invinsa si ocupata prin razboaie, ci este suficient sa fie destabilizata, astfel ca CIA sa-si impuna marionetele gen basescu tonta si Johannis ca sa obtina exact acelasi lucru.
  3 DA! Putin este un exemplu interesant, care daca s-a prins de ceea ce vor sa faca SUA sub denumirea de „democratie liberala”. adica jaf total in defavoarea propriilor cetateni, (vezi cazul Romaniei) a inteles si din exemplul Ucrainei, ca nu este sanatos sa lasi „democratii liberali ” cu valize de verzi sa corupa politicieni si sa plateasca fascisti radicali care sa destabilizeze tara, ex in Ucraina, asa ca democratia este pe planul doi, din cauza ca pe planul intai este apararea si inarmarea Rusiei astfel incat sa nu se lase destabilizata de incercarile d puse la cale de „democratii liberali” americani

  • Catun spune:

   Papusa, nu ti se pare ca exagerezi in laude la adresa lui Putin? Sau de asta esti platit? Rusia in niciun caz nu e o victima si nu e nici o democratie in esenta.
   Putin a incalcat angajamentele internationale pentru ca este ahtiat dupa conflicte armate. E un pedofil criminal. Daca dorea sa apare Rusia nu o facea paria lumii. Si Gorby a recunoscut ca Putin a tradat interesul lor. Putin a expus Rusia. Daca lumea procedeaza cu Rusia dupa regulile lui Putin va fi desfiintată. Si din ce scrii chiar tu, trolule, cu privire la dusmanul american, daca e adevarat, de ce nu s-ar incalca granitele Rusiei? „ca oricum nu sunt relevante”. Citat din Putin.

  • rsumy spune:

   @Nandy

   Las-o moartă-n păpușoi!
   Ne-am prins cu toții: ‘emiți’ din cuibul de vipere troliste bolșevice din Sankt Petersburg.

   Așa că: „alea, alea, alea” și „bla, bla, bla”… 🙂

  • Putin spune:

   Tu esti jegul ala comunist alia Luci Lucescu Londra – facebook? Jegul ala bolsevic care facea reclama unui link unde sa ne cerem scuze lui putin? Fanul lui VadimTudor.

  • Putin spune:

   Ce sa-ti ia tie americanii? Pai doua puturi din Irak produc titei cat toata Romania mai bolsevic de rahat. Acum cand regiuni intregi, tari, isi dezvolta o noua politica energetica si marseaza pe energia verde. Mai jeg bolsevic, voi trolii nu tineti pasul cu nimic!

 4. yehudy spune:

  draga ivan, siberia va fi modernizata de china 🙂
  restul rusiei va avea sansa sa intre in nato si va fi democratizata si modernizata de nato 🙂

  • yehudy spune:

   draga ivan, cred ca deja nato si china negociaza granita terestra dintre ele 🙂

   • Nandy spune:

    Da ma da asa este … in conceptia celor care fac politica „mondiala” la Strehaia. In realitatea, de care se pare ca esti rupt total, Rusia si China si mai nou si India si Pakistan au facut o alianta politico-economico-militara ..ce sa vezi …exact impotriva UE NATO si SUA , asa ca fratii chinezi au fost mai descuiati la minte ca UE pentru ca acum au acces la resursele Rusiei si FARA razboi, Daca te uiti sa vezi aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisationhttps://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation poti observa ca NATO si UE sunt LOOSERI pentru ca NU au nicio sansa impotriva aliantei Rusia+China+ India ++++ altele.
    Asa ca v-ati cam lins pe bot de doua ori, odata ca un razboi NATO+EU versus SCO … va duce la disparitia voastra de pe harta Europei…dar ma rog asta e dorinta stapanului vostru Uncle Sam al carei lachei sunteti cu rolul de a scoate voi castanele din foc in timp ce Unchiul SAM se uita la televizor sa vada meciul NATO vs Rusia, China si India …ca apoi sa vina si sa reconstruiasca ceea ce a mai ramas din Europa.
    Asa ca numai vorbi prostii ca se rad de tine si curcile rromilor din Strehaia

    • Catun spune:

     „va duce la disparitia voastra”
     Tocmai l-ai contrazis pe Javrov care a spus ca amenintarea rusa e un mit. Armata rusa nu e pe teritoriu romanesc, la 200km de granita Romaniei nu ati plasat arme nucleare, in republica nu voi destabilizati, iar tu Nandy esti un mit. Tu nu existi, nu postezi si deci Javrov spune ca nu ai cum sa imi mai raspunzi. Esti in imaginatia mea doar. Ia zi cat de serios e sluga asta latratoare a lui Putin?

    • Catun spune:

     BRICS CHICS

    • Putin spune:

     Iar ti-ai schimbat numele mai jeg bolsevic?

  • Nandy spune:

   Intradevar ai dreptate Eurasia va fi modernizata de China, dar nu cum iti inchipui tu …cel care nu stii ca Democratia Liberala se numeste JAF, si ca adevarata democratie este Democratia Sociala.si nu practicarea jafului prostilor inconstienti care este pe rol in Romania „liberala” in care vi se ia pe NIMIC aurul motilor, cuprul zarandului si mai nou pamanturile rare ale Borsei

   • Catun spune:

    Propaganda pura. Tu ai habar cum si cat a furat URSSUL din Romania din cauza unui razboi pe care voi l-ati initiat? Tu ai habar ce a patimit familia mea din cauza celor ca tine, trogloditule? Ia zis cat valoreaza pentru voi o viata? Cum puteti fi trasi la raspundere pentru sangele varsat?

   • Putin spune:

    Aurul motilor mai jeg bolsevic? Nu sti ca nu se mai exploata nimic la Rosia Montana? Ca va intra in patrimonial UNESCO? Ca jeguri comuniste ca si aluia care te inchini tu, au vrut sa faca marsavii pe acolo?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top