François HauterChina, Rusia și Israel se joaca cu granițele lor și tratatele internaționale cu atâta ușurință, că nimeni nu face nimic serios pentru a se opune acestor evoluţii, constată scriitorul franco-elvețian François Hauter, în ziarul Le Temps.

Lumea se pregăteşte să plătească scump pentru revizuirea granițelor și a tratatelor internaționale de către regimurile totalitare rus și chinez, precum și de către Israel, care își bat joc de vecinii lor de mai mulți ani încoace,” – spune Hauter.

China, care a confiscat Tibetul, ignoră cu nerușinare dreptul măritim, pretinzând fara niciun drept și cu o aroganța înfricoșătoare zonele maritime ale unor tari care nici macar nu îi sunt vecine. Rusia, după ocuparea în 2008 a Abhaziei și Osetiei de Sud, acum a anexat Crimeea și se pregătește sa mai fure o parte din teritoriul Ucrainei. Israelul, incă din 1967 arată o revenire a colonialismului și a dreptului celui puternic însușindu-și teritoriile palestinienilor – scrie revoltat François Hauter

În apărarea lor, China și Rusia susţin războiele pentru controlul resurselor pe care le desfasoare cei puternici au fost lansate la începutul acestui secol de SUA sub pretexte false în Irak și au continuat în Libia, unde s-a implicat şi Franța. În sfârşit, susținând cu nerușinare politicile coloniale ale Israelului în Palestina, Washingtonul nu mai poate fi exemplu de morală sau de moderație. Dar toata lumea intelege încotro se indreapta lumea. Spre catastrofa„, spune François Hauter.

În Orientul Mijlociu, după operațiunile militare ale occidentalilor în Irak și Libia, Vladimir Putin a sprijinit deschis regimul lui Bashar al-Assad, tiranul sirian primind o cantitate uriasa de arme care i-au permis sa elimine 160 de mii de rebeli. În acest haos, fundamentaliștii islamici care au ajuns la putere,  fac astăzi să tremure Libanul și monarhiile petroliere din Golful Persic. Ei au forțat SUA să se întoarcă în Irak, iar incendiul iscat nu se va stinge prea curand, crede François Hauter.

În Europa, Vladimir Putin, un fost agent KGB, visează restaurarea fostei puteri a URSS, dar nu are mijloacele de a pune în aplicare aceste planuri ambițioase. Cu toate acestea, cu ajutorul unui Occident lipsit de coeziune şi unitate, el continuă să-şi faca de cap nepedepsit în Ucraina.

Dar situația cea mai periculoasa este în Asia, unde China, care nu are resurse naturale suficiente pentru a de dezvolta, devine o tara imperialistă. China se pretinde acum fratele mai mare” al tuturor vecinilor săi. Beijing vrea să controleze Marea Chinei, care se întinde de la coasta Japoniei pana la Malaezia în cursa pentru bogățiile oceanului.

Inspirată de politica lui Putin„, China poate declara și justifica restaurarea imperiului în limitele sale istorice, cu capturarea, de exemplu, a vecinei Mongolii, incredibil de bogată în resurse naturale. Ocuparea acestei tari ar putea sa se faca tot în numele restaurarii marelui imperiu chinez, care a fost distrus de către Genghis Khan …”, subliniază autorul.

De la Crimeea la Mongolia, războaiele coloniale se întorc și riscă să devină un semn distinctiv al acestui secol. Doar dacă nu le punem capat mediatconchide François Hauter.

François Hauter, mult timp corespondent strain al Le Figaro, este un cunoscut scriitor franco-elvetian, cunoscut pentru opera – Rouge Glacé.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to François Hauter: Renaşterea colonialismului

  1. didi spune:

    e trist, dar oamenii nu isi dau seama ca refacerea marilor tari din secolele trecute nu mai e posibila… pentru ca teritoriile acestora se suprapun. ganditi-va numai la perechea ungaria mare si romania mare… nu mai vorbesc de marile imperii… in conditiile astea, daca nimeni nu da dovada de moderatie, o sa se ajunga la un nou conflict mondial. si va fi ultimul. pentru ca nu cred ca o sa mai aiba cine sa scrie despre el, nu mai zic despre cei care ar trebui sa invete din el… oricum omenirea nu a invatat nimic nici dupa primul, nici dupa cel de-al doilea razboi mondial…

    • silviu spune:

      pai frate daca in secolul 21, copii din societatile democratice mor pentru ca parintii lor nu au bani de tramente, atunci eu zic ca poate a venit timpul ca rasa umana sa dispara cu totul din istoria planetei, si poate peste cateva milioane de ani o alta rasa poate non-umana, va descoperi esenta umanitatii, …esenta care in viziunea actuala „democratica/capitalista” nu exista

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top