Jean-Marc AyraultParisul suspectează că strategia lui Bashar al-Assad este sa preia controlul doar asupra a așa-numitei „Sirii utile” – Latakia, Damasc, Homs și Alep. Assad a pretextat „cea mai mică încălcare a regimului de armistițiu”, impus la inițiativa SUA și Rusiei, pentru a „bombarda brutal Alepul”, spune ministrul francez de externe, Jean-Marc Ayrault, într-un interviu pentru Libération.

Potrivit lui Ayrault, regimul lui Assad cu siguranta ca vrea sa cucereasca „orașul martir”, pentru a evacua o parte a populației – ostila autorităților – și s-o înlocuiască cu oameni loiali.

În situația actuală, Franța sprijină armistițiul pe termen lung care ar deschide accesul pentru ajutorul umanitar și ar crea condiții pentru reluarea negocierilor de pace, subliniază Ayrault. Dar, pentru ca acest lucru să se întâmple, „sponsorii regimului” – Iran și Rusia în special – trebuie „să înceteze să ducă un joc dublu” și sa-l opreasca pe Assad, insistă ministrul francez.

„Ceea ce se întâmplă în Alep ne face sa credem ca sunt crime de război. Cei care pot opri asta, dar nu o fac, vor fi responsabili pentru că au închis ochii la astfel de crime sau au fost complici”, – afirma ministrul de externe francez.

Rusii îi acuza pe americani că nu respectă în totalitate condițiile acordului semnat la 9 septembrie, potrivit căruia ar trebui să se facă distincția între opoziția nejihadista și opoziția jihadista, spune Ayrault. „Noi luptăm cu ISIS, dar, de asemenea, luptăm și cu organizația „Front Al-Nusra”, care este acum denumita „Dzhabhat Fatah al-Sham”. Grupurile opoziției moderate sunt periculos de apropiate de organizațiile jihadiste. Aceasta este o problemă reală, ridicată în mod continuu de rusi … Și acest lucru este de înțeles, „- recunoaște ministrul francez. Potrivit lui, în ciuda faptului că această mișcare si-a schimbat numele, ea ramane terorista.

În ceea ce privește cazurile de utilizare a armelor chimice în Siria, investigate de mecanismul Comun ONU-OIAC, Parisul nu va tolera impunitatea, a declarat diplomatul francez. Împreună cu Marea Britanie, Franța a fost în măsură să convinga SUA să-și înăsprească poziția sa și Rusia, de asemenea, în cele din urmă, îi va condamna pe autorii acestor crime, este convins Ayrault.

In plus, tentativele Moscovei și Washingtonului de a rezolva singuri criza siriană nu s-au îndreptatit, a spus ministrul. În această privință, Franța a propus să se stabilească un mecanism de supraveghere și control asupra respectării încetarii focului, care ar implica toate țările afectate de conflict, în special – statele vecine Siriei. O astfel de abordare ar avea o viziune obiectivă a ceea ce se întâmplă în zona de conflict și va plasa responsabilitatea pe umerii țărilor care au sprijinit militar gruparile opoziției moderate.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susținut întotdeauna că Siria trebuie sa fie un stat  laic, care ar respecta drepturile minorităților etnice și religioase, și sa fie controlat de către un guvern de tranziție, reamintește Jean-Marc Ayrault. Dar, în realitate, nimic de acest fel nu se intampla, iar negocierile de la Geneva nu mai sunt menținute. Rusia și Iran susțin regimul care lupta împotriva propriului popor, conchide diplomatul. Armata guvernamentală este slabă și incapabila sa captureze Alepul fără sprijinul aviației ruse. „Prin urmare, solicităm Rusiei, care are mai multe mii de militari in zona, să dea dovadă de responsabilitate” – insistă Ayrault.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

2 Responses to Franța i-a cerut Rusiei să oprească „jocul dublu” pe care îl face în Siria

  1. bogdan spune:

    Siria si OLR doua tari teroriste ! Ambele pe axa raului !

    • mocanu dan spune:

      DAR FRANTA?AIA DE PLINGEAU CA MISTRALURILE TREBUIE SA AJUNGA IN MAREA NEAGRA SA NE CASAPEASCA….AIA DE NE-AU UMILIT CU TIGANII MAI MULT CA ENGLEZII,CU SARCOZI SI BERLUSCONII DOI CIRCARI AFLATI IN SOLDA CIRCULUI DE STAT MOSKOVA….NOI EUROPENII NU SUNTEM VINOVATI CA AM CHEFUIT CIND GEORGIA ERA CALCATA DE TANCUL RUSESC,CIND GROZNII ERA STERS DE PE HARTA,SI ACUM BRUSC UKRAINA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top