adevarul CrimeeaNivelul libertatii de exprimare în Crimeea, în 2014, a scăzut dramatic și a devenit unul dintre cele mai reduse din lume, se arata în raportul organizației pentru drepturile omului Freedom House.

Pe scara de 100 de puncte (100 – cel mai rău), Crimeea a obtinut un punctaj de 94 și a intrat în lista „tiraniilor” lumii. Astfel, state precum Siria și Iran au primit 90 de puncte, iar Rusia – 83, precizeaza Ukrainskaia Pravda.

Organizatia descrie contextul general al problemei libertatii de expirmare in Crimeea de dupa ocuparea peninsulei de catre Rusia (martie 2014).

„În această situație, mass-media independenta nu există sau abia daca poate să funcționeze, presa acționează ca o portavoce a regimului, accesul cetățenilor la informații obiective este strict limitat, disidența este suprimată prin închisoare, tortură și alte forme de represiune”, – se arata în raport.

Organizația a reamintit că peninsula a inceput sa respecte legislația rusa in materie de mass-media după ocuparea și anexarea la începutul anului 2014, ceea ce înseamna ca „presa se confruntă cu norme restrictive și violență pe scară largă”.crimeea

„Odata cu ocupația rusească, candva pluralista presă din Crimeea a fost dur lovita prin închiderea și blocarea mass-media ucrainene și introducerea unor reglementări restrictive ca ale celei din Rusia. Au fost, de asemenea, numeroase cazuri de intimidare și violență, care au declansat un exod al jurnaliștilor din Crimeea și au crea condiții riscante pentru cei care au ramas”, – se spune in raport.

Activiștii pentru drepturile omului au remarcat că, în ultimul an, în Crimeea au inflorit tehnicile de propagandă agresivă folosite în Rusia „de posturile TV controlate de stat, care transmit neîncetat campanii de demonizare ce vizeaza opoziția interna, țările vecine, orice politică care irita Moscova și lumea democratică”.

Totodata, Freedom House a remarcat schimbarea „cea mai frapanta” in libertatea de exprimare din Ucraina, care si-a imbunatatit scorul de la 63 la 58, trecand de la categoria non-libera la parțial libera.
referendum in crimeea
„Eliminarea guvernului autoritar al președintelui Viktor Ianukovici a redus presiunea politică asupra mass-mediei publice și a slăbit ostilitatea fata de opiniile independente. Totuși, aceste câștiguri au fost parțial anulate de efectele conflictului din regiunile de est ale țării, care au creat obstacole vaste și pericole de moarte pentru jurnaliști”, – se arata in raportul organizatiei.

În plus, potrivit Freedom House, puterea ocupantă rusa creează în Crimeea „ghetouri de informare”, punând presiune asupra mass-media locale și străine.

Organizatia remarca ca FSB are in Crimeea activitati de politie politica si de aparat represiv. În peninsula sunt persecutați, arestați și chiar omorâți activiști pro-ucraineni. Sunt adoptate măsuri speciale menite să suprime mișcarea tatarilor din Crimeea. Reuniunile de masă și evenimentele sunt interzise și suprimate. Libertatea presei este limitată.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Freedom House: Crimeea stă cu libertatea de exprimare mai rău ca Siria și Iran

  1. rsumy spune:

    O spun demult, şi încă o mai spun: rusnaci borâţi!!! :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top