Organizația internațională pentru drepturile omului Freedom House a publicat un  nou raport care evaluează situația libertăților civile și politice în 195 de țări. Autorii studiului, intitulat „Libertatea în lume 2018: criza democrației“, au ajuns la concluzia că, în ultimii 12 ani, nivelul de libertate din lume a scăzut în mod constant: 71 de state au demonstrat o reducere a libertăților civile și personale, și doar 35 de țări se pot lăuda cu realizări în acest domeniu.

„Democrația se confruntă cu cea mai gravă criză din ultimul deceniu”, a declarat președintele Freedom House, Michael J. Abramowitz. – Fundamentele de bază ale democrației – inclusiv garantarea unor alegeri libere și corecte, respectarea drepturilor minorităților, o presă liberă și recunoașterea existenței statului de drept – sunt acum în pericol în întreaga lume”.

Raportul constată că țări precum Rusia și China au reușit să profite de situația din principalele democrații ale lumii pentru a intensifica represiunea împotriva propriilor cetățeni și pentru a-și răspândi influența în străinătate.

În multe privințe, acest lucru a devenit posibil datorită proceselor care au loc în Statele Unite. Experții Freedom House subliniază că, în ultimii șapte ani, în SUA, a fost înregistrată o „reducere treptată” a libertăților civile. În 2017, acest proces s-a accelerat din cauza „unei convingeri tot mai mari în faptul intervenției ruse în campania electorală prezidențială, precum și a lipsei unor măsuri eficiente din partea noii administrații, menite să oprească și să prevină astfel de amestec în viitor“.

În ciuda faptului că instituțiile democratice de bază, cum ar fi presa și sistemul de justitie au reușit să mențină influența în Statele Unite, analiștii Freedom House noteaza „un atac fara precedent din partea președintelui Trump“, care le-ar putea slăbi în mod semnificativ poziția în societate.

„Administrația Trump a încălcat consensul politic care a existat în ultimii 70 de ani, excluzând democrația, ca principala forță motrice a politicii externe a SUA. Respingerea de către SUA a obligațiilor sale istorice de a sprijini democrația în străinătate a întărit poziția regimurilor autoritare”, se arata in raport.

Principalele amenințari la adresa stabilității globale sunt considerate Arabia Saudită, Iranul, Venezuela și Coreea de Nord. Potrivit experților Freedom House, aceste state sunt responsabile de creșterea riscurilor „conflictelor regionale permanente și a crizelor umanitare”.

În Eurasia, Rusia rămâne principala amenințare la adresa libertăților civile și politice. După cum noteaza autorii raportului, președintele Vladimir Putin a „organizat campanii de dezinformare în timpul alegerilor din țările democratice europene, a stabilit contacte cu partidele politice care promovează xenofobia pe continent și continuă să amenințe vecinii săi cei mai apropiați“. În plus, Rusia lui Putin „a acționat ca o sursă alternativă de ajutor militar pentru regimurile dictatoriale din Orientul Mijlociu”.

Scopul principal al Moscovei este acela de a interveni în afacerile interne ale statelor democratice pentru a „distruge instituțiile și legatura existenta între ele”, sustin analiștii Freedom House,

Autorii raportului subliniaza ca printre cele mai îngrijorătoare tendințe din regiune sunt eforturile statelor autoritare de a astupa gura criticilor fugiti in strainatate. De exemplu, o instanță azeră l-a condamnat recent la șase ani de închisoare pe jurnalistul Afgan Mukhtarlî, care a fost rapit în circumstanțe necunoscute de la Tbilisi, Georgia.

Totodata, în Ucraina, persoane necunoscute au mitraliat masina in care se aflau adversarii lui Putin, cecenii Adam Osmaev și soția sa, Amina Okueva (ultima nu a supravietuit atacului). Potrivit autorităților ucrainene, urmele asasinilor și clienților acestei crime, precum și a unei serii de alte tentative de asasinat (asupra unor politicieni și jurnaliștilor ucraineni) conduc în Rusia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 4,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Freedom House: Rusia rămâne principala amenințare din Eurasia la adresa libertăților civile și politice

 1. bogdan spune:

  Porcia este cel mai mare pericol la adresa Umanitatii pe Terra !

  • nada spune:

   Prostia draga Bogda proste! Ca prostia ta te va diustruge si pe tine!
   Ptr porcii de americani, n-ai grija, au si rusii dar si chinezii suficiente nuiele ca sa le traga peste bot acestor mega-porci americani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top