Organizația internațională pentru drepturile omului Freedom House a publicat clasamentul anual al libertatii în lume si a calificat din nou Rusia drept țară cu regim autocrat.

Autorii raportului remarcă faptul că pe fondul creșterii presiunii asupra opozitiei și ingustarii spatiului pentru exprimarea nemultumirii publice, autoritățile ruse s-au implicat activ în operatiuni de intervenție în politica țărilor mai libere și democratice.

Raportul menționează amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din Statele Unite, sprijinul pentru forțele politice naționaliste și de extrema dreapta din Europa, precum și încercarea de a influența rezultatele referendumului constituțional din Italia.

„Indicele libertății” Freedom House, calculat pentru fiecare țară, a fost stabilit la 6,5 ​​puncte pentru Rusia. Țările cu libertate completă sunt notate cu 1 punct, cele cu lipsa totală a libertății – 7.

Rusia a obtinut 7 puncte pentru „drepturile politice” și 6,5 puncte pentru „libertățile civile”. Anul trecut, Rusia a avut cate 6 puncte în ambele categorii.

„Demonstrând aroganța extraordinară și ostilitate, Rusia a intervenit în procesul politic din Statele Unite și alte state democratice, a crescut sprijinul militar pentru regimul dictatorial al lui Bashar al Assad în Siria și a întărit ocupația ilegală a teritoriului Ucrainei”, se arata in raportul Freedom House.

Dintre cele 195 de țări evaluate, 87 (45%) sunt clasificate drept „libere”, 59 (30%) sunt „parțial libere”, iar 49 (25%) nu sunt deloc libere, cele mai mari probleme înregistrându-se în Orientul Mijlociu, în nordul Africii și în zona eurasiatică.

În total, 67 de state sunt în regres în ce privește libertățile politice și civile, față de 36 de țări care au înregistrat progrese. „Dacă în anii trecuți declinul se înregistra în principal în statele cu regim autocrat sau dictatorial, unde lucrurile mergeau din rău în mai rău, în 2016 remarcăm că democrațiile consolidate, țările considerate ‘libere’, domină lista celor unde s-au înregistrat regrese. Aproape un sfert dintre statele unde democrația este în declin în 2016 sunt în Europa”, indică raportul Freedom House.

Din studiu a reieșit că țările cel mai puțin democratice sunt: Siria, Eritreea, Coreea de Nord, Uzbekistan, Sudanul de Sud, Turkmenistan, Somalia, Sudan, Guineea Ecuatorială, Republica Centrafricană, Arabia Saudită.

Într-o analiză dedicată evenimentelor recente din Europa Centrală, Freedom House remarcă „posibilitatea ca unele dintre tranzițiile remarcabile de la dictatură la democrație din anii ’80 și ’90 să sufere un regres considerabil din cauza unor lideri populiști”. Raportul este critic față de guvernul de la Varșovia, condus de partidul Lege și Dreptate (PiS), care „a dat câteva lovituri serioase instituțiilor democratice din Polonia” și devine „o versiune accelerată și condensată a ceea ce partidul Fidesz a reușit în Ungaria din 2010 până în prezent”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Freedom House: Rusia – un stat autoritar, care atentează la regimurile democratice ale lumii

  1. Catun spune:

    Raul nu poate sta degeaba niciodata. Daca gaseste undeva o vulnerabilitate, o fructifica, chiar daca se autodistruge.

  2. bogdan spune:

    Ei godacii sunt exact unde le este locul ! In cocina uriasa cu nume de tara Ospiciul Lumea rusa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top