În fața „amenințării agresiunii ruse”, ţările situate între Marea Baltică, Neagră și Marea Adriatică, ar trebui să reînvie conceptul Intermarum și sa se unească într-o alianță puternică care sa NU permita Rusiei să domine regiunea. Fundatia acestei alianțe poate deveni „Ucraina puternica și independenta” cu sprijinul Poloniei, scrie Fronda.pl.
Geopolitica din Rusia îndeplinește funcția de strategie militara, care determină politica externă a Moscovei. Acest lucru a dus la o serie de războaie sângeroase de-a lungul frontierei ruse, pentru ca Kremlinul „încearcă prin toate mijloacele să reînvie Imperiul Raului”, scrie portalul polonez Fronda.pl.
O astfel de politică a Rusiei reprezintă o amenințare gravă la adresa securității europene și globale, astfel încât în fața acestei „agresiuni barbare” țările europene trebuie să se unească într-o alianță geopolitică puternica, despre care a vorbit in urma cu 80 de ani liderul polonez Jozef Pilsudski.
Intermarum poate deveni un scut puternic, care va proteja civilizația europeană și întreaga lume liberă împotriva expansiunii Kremlinului, se spune în articol.
Conceptul de „geopolitică” a apărut în secolele XIX și XX, dar în unele cercuri academice inca mai există opinia care aceasta este o „pseudoștiință”, amintește Fronda.pl.
Autorul celui mai cunoscut concept geopolitic este Halford Mackinder, care a introdus conceptul de „World Island» în cadrul Eurasiei și Africii, unde se desfasoara cele mai importante evenimente istorice și „Heartland”. Legea geopolitica a lui Mackinder este formulată sub forma unei teze: „Cine detine Europa de Est, deține Heartland; cine deține Heartland deține World Island; cine detine Insula Mondiala este stapanul lumii”.
Conform acestui concept, Rusia are acum o poziție dominantă în limitele Heartland, adică spațiul strategic al Eurasia. În calitate de moștenitoare a Hoardei de Aur, a Imperiului Romanovilor și URSS, Moscova face tot posibilul pentru a recâștiga controlul pierdut asupra Europei Centrale și de Est.
„Cheia dominației” în această regiune este Ucraina. Nu este o coincidență declaratia celebrului strateg Zbigniew Brzezinski care a spus că „Rusia, împreună cu Ucraina este sortită rolului de cea mai mare putere mondială”, scrie Fronda.pl.
Istoria ne arată că, atunci când Ucraina a fost parte din primul stat polono-lituanian, acesta a fost „cel mai puternic bastion al Europei la granița cu lumea barbară”, în timp ce Rusia era o „țară subdezvoltată la periferia europeană”. Abia la sfârșitul secolului al XVIII-lea, dupa ce Rusia a intrat în posesia teritoriului modern al Ucrainei, ea „a devenit un imperiu puternic cu influenta asupra Europei și a lumii” – în timp ce Rzeczpospolita a decazut.
Apoi, Rusia timp de două secole a dominat în Europa de Est și Centrală dupa principiul „divide et impera” cu grija pentru instigarea urii etnice, în primul rând între polonezi și ucraineni”. Asa s-a întamplat după împărțirea Poloniei, după înfrângerea lui Napoleon, în timpul celui de-al doilea război mondial, scrie Fronda.pl.
În a doua jumătate a secolului XX, Rusia a încercat să obțină controlul asupra întregului continent, căutând dominarea intregii lumi: „Conflictele de la periferiile Eurasiei (Vietnam, Coreea, Afganistan), sugerează că daca nu ar fi fost rezistenta depusa de SUA și aliații săi din regiunea Pacific și Atlantic, Moscova putea atinge acest obiectiv. Lumea ar fi fost complet diferita.
„Deși după înfrângerea în Războiul Rece, Rusia a trebuit să se retragă din Europa, dar ea nu s-a impacat cu aceasta infrangere si a asteptat 25 de ani ca sa-si ia revansa”. Visul Kremlinului de re-creare a unei superputeri și dominație globală a condus la faptul că Europa Centrală și de Est, în special Polonia și Ucraina, au devenit ținte pentru strategii ruși – recenta „invazie din Ucraina”, a arătat în mod clar că țările baltice, Polonia și civilizația europeană se confruntă cu o amenințare gravă, avertizează Fronda.pl.
Soarta polonezilor și ucrainenilor este strâns legata, pentru că „geografia este soarta”, spunea Napoleon. Și dacă ucraineni își pierd libertatea, în cele din urmă si „statul polonez se va prăbuși.” Despre asta a avertizat primul maresal polonez Jozef Pilsudski, care spunea în anii 20 ca „nu exista Polonie libera fara o Ucraina libera”. Cuvintele sale au fost confirmate chiar înainte de război. Pilsudski înțelegea necesitatea unei alianțe a statelor puternice din est și „cordonul sanitar” pe granita cu Rusia pentru a opri „extinderea rusa spre vest”, scrie Fronda.pl.
Prin urmare, în primăvara anului 1920, el a decis să „restabilească și să consolideze independenta Ucrainei”, încercând să realizeze obiectivul sau strategic – Intermarum – o uniune de state independente intre Marea Adriatică-Baltică-Marea Neagră. Dacă Pilsudski ar fi izbuti sa creeze un „stat ucrainean independent şi puternic”, Rusia nu ar mai fi reprezentat amenințare pentru Polonia și Europa.
Dar, în 1920, miracol nu a avut loc, iar după 19 ani de la lansarea ideilor Intermarum, Polonia si-a pierdut libertatea. În 1940, la Katyn, calaii lui Stalin au ucis elita statului polonez. Temerile lui Pilsudski că fără o Ucraina libera nu va exista nici Polonia libera, a devenit realitate. Au început deceniile întunecate ale captivitatii.
„Nu trebuie să ne facem iluzii: chiar dacă am facut pace (cu Rusia), vom rămâne mereu o țintă pentru atacuri din partea lor”, – a declarat după bătălia de la Varșovia maresalul Pilsudski. Pentru a „contracara eficient agresiunea rusă”, el a vrut să creeze o uniune mare compusă din Polonia, Ucraina, Lituania, Letonia, Estonia, Belarus, Cehoslovacia, Ungaria, România, Iugoslavia și Finlanda, cu sprijinul celor trei republici din Caucaz – Armenia, Azerbaidjan și Georgia. Conceptul Intermarum era completat de o alta doctrină geopolitică lansata de Pilsudski – „Prometeism”, care este ideea dezintegrarii statului național rus. „Alianta Poloniei și Ucrainei avea potentialul de a sparge dominația rusă. Dar, din păcate, Ucraina a căzut victimă invadatorilor bolșevici „- continuă Fronda.pl.
Dupa caderea Ucrainei sub dominatie rosie, Pilsudski și susținătorii săi nu au abandonat planurile de creare a uniunii polono-ucrainene: „Guvernul Republicii Populare ucrainene în exil, în alianță cu Polonia, România, Marea Britanie și Franța au continuă să caute oportunități de a elibera Ucraina de sub jugul bolșevic”.
Dupa o sută de ani de la lansarea ideii Intermarum, conceptul a devenit extrem de actual. Politica agresivă a Rusiei a adus încă o dată lumea în pragul unui razboi. Direcția principală de expansiune rusă și teatrul cel mai probabil de operațiuni militare în următorul război mondial ar putea deveni Europa Centrală și de Est: în primul rând Ucraina, țările baltice și Polonia „- avertizează Fronda.pl.
Mai ales că polonezii au deja „experiența amară a aliaților pasivi în cele mai critice momente ale istoriei”. Sa ne amintim doar nehotararea Marii Britanii și Franței de la începutul celui de-al doilea război mondial. Din păcate, Europa de Vest nici astazi nu este pe deplin conștienta de pericolul rusesc – și nimeni nu poate ști sigur cum să se comporte în caz de atac al unei tari NATO de catre un agresor care detine arme nucleare.
În cartea lui Alexandr Dugin, intitulata „Bazele geopoliticii”, publicata cu sprijinul Departamentului de Strategie a Academiei Militare a Statului Major General rus se afirma: „Principalul program pe termen lung al Rusiei este integrarea continentală, crearea pe continent a unei spațiu eurasiatic de la Tokyo la Azore. Sarcina Moscovei este să-și extindă influența strategică la est, vest și sud”. Un obstacol major în „expansiune imperială” Dughin mentioneaza Ucraina și Polonia, propunand sa fie distrus acest „cordon sanitar”, format din „popoare mici, iresponsabile istoric și națiunile din Europa de Est”, pentru a aduce Rusia la visul ei de dominare a lumii. Acest ideolog rus „are o influență foarte mare” asupra factorilor de decizie în domenii cheie ale vieții politice din Rusia, avertizează Fronda.pl.
În fața amenințării ruse, tarile din Intermarum trebuie să se unească și sa-si aminteasca despre teza lui Mackinder: „Cine detine Europa de Est, controleaza Eurasia si toata lumea”.
În niciun caz nu trebuie sa lasam Rusia să domine regiunea.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Chiar dacă e copy-paste, articolul este mai mult decât decent. 5 stele