politia estoniaServiciul de Informatii din Rusia (FSB) a desecretizat numele agentului sau care timp de 20 de ani a lucrat în cadrul serviciului estonian de securitate  CAPO și a transmis Rusiei secrete care vizau Estonia, NATO și SUA. Uno Puusepp a demisionat din CAPO în urmă cu trei ani și s-a mutat la Moscova. Anul trecut, în locul lui a fost condamnat un fost coleg de-al săuVladimir Weightman, transmite NTV.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, fostul agent KGB Uno Puusepp a fost unul dintre puținii foști ofițeri de securitate angajat de către CAPO analogul estonian al FSB-ului rusesc. În cadrul CAPO, Puusepp se ocupa de problemele tehnice, inclusiv interceptarea convorbirilor telefonice.

În 1996, Puusepp a fost de acord să coopereze cu FSB. Curierul sau a fost un fost coleg de la KGB – Nikolai Ermakov, care a trăit în Estonia fiind implicat în „afaceri” care il obligau sa efectueze frecvent vizite în Rusia.

Potrivit postului tv rusesc NTVinformațiile lui Puusepp au ajutat la dezvăluirea mai multor operatiuni pe scară largăsub acoperire și tehnice – organizate de agentiile de informații americane, din Suedia, Marea Britanie și alte țări”. In afara de asta, Moscova a prins şi condamnat mai mulți agenți ai serviciilor de informații străine.

Astfel, informațiile primite de la Puusepp au permis rusilor sa opreasca  operațiunea CIA și NSA care prevedea conectarea la cablul de fibra optica prin care erau transferate la Moscova informatii diplomatice criptate ale ambasadei ruse.

sediul FSB

Sediul FSB Moscova

Agentul FSB din Estonia transmitea la Moscova rapoartele secrete intocmite pentru directorul CAPO, pentru premierul estonian, rapoarte ale intrunirilor cu reprezentanți ai serviciilor de indormatii baltice, finlandeze și britanice,  informații de la CIA, britanica MI5 şi germana BND.

FSB a declarat că, datorită lui Puusepp, a aflat înainte de dezvaluirile lui Edward Snowden despre scara si domeniul de activitate al serviciilor de informatii din Europa şi SUA.

A fost aproape prins

Informațiile transmise de Puusepp au permis serviciilor de securitate ruse sa identifice o cartita un fost angajat al SVRValery Oyamyae, care, în 1999, şi-a oferit serviciile agentiei CAPO. Oyamyae a lucrat pentru serviciul de informații externe al Rusiei aproximativ un an, apoi a fost arestat și condamnat la 7 ani pentru spionaj. Tot cu ajutorul estonianului a fost expus și condamnat pentru spionaj fostul colonel al trupelor de grăniceri din Rusia, Igor Vyalkov.

Scurgerea de informații clasificate și eșecul operațiunilor serviciilor speciale estone au provocat îngrijorare în rândul americanilor. Cârtiţa a fost căutata  câțiva ani, dar suspiciunile nu au căzut asupra lui  Puusepp, ci asupra colegului sau din CAPO, tot un fost un fost ofițer KGB – Vladimir Weightman. Acesta ar fi martusirist sub „presiune colaborarea cu serviciile speciale ruse și a fost condamnat la 15 ani de închisoare.

Întrebarea care se pune este de ce FSB si-a deconspirat fostul agent dublu? Analistii rusi cred ca „dezvaluirile” servesc unui scop de „spalare a imaginii” FSB, dupa seria de esecuri in lupta cu „serviciul frate” (sau sora) de la Kiev.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to FSB în criză de imagine? Serviciul deconspiră un fost agent dublu din Estonia

  1. didi spune:

    spalarea imaginii? :)))))) e evident ca dezvaluirile au ca scop protejarea altei cartite (sau altor cartite) pe care rusii le au in capo. si probabil ca o vreme, operatiunile estonienilor o sa aiba succes, pana le adorm banuielile. apoi o sa dea chix din nou…. guess why? 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top