internet KremlinServiciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), împreună cu Ministerul Comunicațiilor și Ministerul Industriei  discuta despre posibilitatea decriptarii și analizei întregului trafic de pe Internet al rușilor, scrie Kommersant, care citează mai multe surse informate.

În scopul punerii în aplicare a prevederilor „Pachetului Iarovaia”, FSB nu doar discută problema stocarii datelor, dar și cea a decriptarii și analizei a întregului trafic de pe Internet.

„Păstrarea exabitilor criptati al traficului de Internet nu are niciun sens. FSB vrea decriptarea întregului traficul în timp real si analizarea în baza unor parametri cheie, de exemplu cuvantul „bombă „. La randul sau, ministere insista pe decriptarea doar a traficului generat de abonații care vor atrage atenția organelor de drept”, – scrie publicatia.

În conformitate cu Legea „Iaorvaia”, organizatorii diseminării informațiilor, adica  proprietarii platformelor Internet care permit transmiterea de mesaje electronice, cum ar fi Google, „Yandex”, Mail.ru, WhatsApp, Telegram, Viber, Facebook, „VKontakte”, etc. sunt obligati de pe 20 iulie să predea cheile de criptare la solicitarea FSB.

„Companiile străine pur și simplu vor ignora aceasta cerere, iar cele rusesti se vor supune in cele din urma. Dar pe intrenet exista un numar imens de site-uri care nu sunt desiminatori de informații și folosi conexiuni securizate HTTPS. Fără decriptarea traficului nu vei putea înțelege ce site a vizitat utilizatorul, si mai ales ce a făcut-o acolo”, – a declarat unul dintre interlocutori ziarului.

Una dintre opțiunile discutate de decriptare este instalarea în rețelele operatorilor a echipamentelor capabile să realizeze atacuri MITM (Man in the Middle).

Un astfel de echipament va decodifica traficul interceptat de pe server, și înainte de a-l trimite utilizatorului îl va recripta cu certificat SSL emis de Autoritatea de Certificare din Rusia.

Pentru analiza traficului non-criptat și decriptat se vor utiliza sisteme DPI  (Deep Packet Inspection), care sunt acum utilizate de mai mulți operatori.

După cum se știe, pe 24 iunie, Duma de Stat din Rusia a adoptat în lectură finală un document de modificare a legislației ruse privind combaterea terosismului si extremismului.

Noile amendamente extinde larg definitia celor extremismului și terorismului, reduce limita răspunderii penale de la 16 la 14 ani și cere tuturor operatorilor să stocheze corespondența utilizatorilor și s-o furnizeze la cererea autoritatilor ruse.

Pachetul de amendamente (așa-numitul „Pachetul Iarovaia”) a atras critici din partea comunității de afaceri, activiștilor pentru drepturile omului, precum și a  experților in IT&C.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to FSB vrea să decripteze tot traficul rușilor de pe Internet

  1. bogdan spune:

    Big Brother de OLR ! In curand in OLR se va implementa 1984…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top