KremlinDe la adversari politici si chiar in razboi de granita în urmă cu 45 ani, Rusia şi China astazi pozează in cei mai mari prieteni.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a anunțat că Moscova este gata sa permită chinezilor sa participe la dezvoltarea unei exploatari petroliere majore în Siberia de Est. Nimic nu simbolizează mai bine modul în care Rusia s-a intors cu spatele la fostii sai prieteni din Occident, spre noul amic asiatic, spune Guy Chaz, editor la Financial Times (FT).

În ultimele decenii, Moscova a vândut Chinei petrol, cărbune și lemn, dar accesul direct la exploararile din Siberia era închis pentru Beijing. Apoi, lucrurile au început să se schimbe: in 2006, Sinopec a cumparat o participatie in Udmurtneft, în 2013, fiica CNPC a cumparat 20% din proiectul Yamal LNG” de la Novatek; dar cel mai important pas a fost admiterea Chinei la exploatarea Vankor.

Decizia lui Putin demonstrează o uimitoare schimbare de strategie, scrie  jurnalistul FT. De ani de zile, companiile energetice de stat din Rusia au cooperat cu străinii doar on situatiile unro proiecte prea dificile pentru a le dezvolta pe contr propriu. Vankor insa este o poveste total diferită: Rosneft nu a avut dificultăți tehnologice în a pune pe picioare exploatarea din zonă investind foarte mult si deja incasand primele profituri. Dar admiterea chinezilor este un semn destul de rău pentru Rusia.

rosneft-oil„Corporatiile occidentale sunt verzi de invidie spune Chaz. Cu toate acestea, această convergență este mai mult un semn de slăbiciune, decât de putere. Rosneft are nevoie urgenta si critica de banii CNPC: a acumulat o mulțime de datorii, iar sancțiunile au restricționat accesul la noi mijloace de finantare  occidentale. <…> Dependența de finanțarea din China probabil va creste în continuare.

Această idee a fost confirmată de o altă afacere recenta, scrie FT. Este vorba despre contractul semnat în luna mai pe 30 de ani dintre Gazprom și CNPC in valoare de 400 miliarde dolari. Atunci, după anexarea Crimeei, când Europa a început să vorbească despre noi furnizori de energie, Moscova s-a grte Europei are cui sa vânda gazele sale. Dar negocierile cu chinezii au fost foarte grele și Rusia a trebuit să cedeze mult din preț.

În Europa, Gazprom” se bucura de politica divide et impera„, impunandu-si pretul in fata consumatorilor mai slabi și fiind mai impaciuitor cu cei mai puternici.  In China însa, monopolul rus este la mila unui partener extrem de rigid în negocieri, fapt demonstrat de ultimul acord semnat de Gazprom cu CNPC.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top