Matthew BryzaÎn basmul clasic scris de Hans Christian Andersen, doi croitori promit regelui să-i coase haine dintr-o ţesatura invizibilă pentru proști. Atunci când regele, imbracat in noile vesminte a aparut in fata supusilor sai, doar un copil a fost capabil sa strige Regele e gol!”

Același adevăr simplu ar trebui urgent sa spulbera mitul care inceţoşează  gândirea strategică europeana şi care este convinsă Europa este prea dependentă de gazele naturale din Rusia ca să riște o ceartă serioasă cu Moscova pe tema Ucrainei„, spune Matthew Bryza, fostul Ambasadorul al SUA în Azerbaidjan, într-un articol din Financial Times.

In timp ce Moscova pregăteşte o criză a gazelor în această iarnă, ​​Europa poate să-şi apere interesele fiind conștientă de faptul Rusia este cea care depinde de Europa nu invers. Europa este principala piață de export pentru gazele naturale din Rusia și Europa este cea care poate refuza gazul rusesc susţine autorul.

Bryza a amintit că, pe 21 mai, Putin a fost in mod surpinzator de acord cu cererea Chinei privind reducerea prețului gazelor până la 350 dolari pe mia de metri cubi. Acest pret este cu 42% mai mic decât cel plătit de Lituania; iar astfel de cote reprezinta un risc pentru viitoarele negocieri pe piaţa gazelor din Orientul Îndepărtat, inclusiv viitoarele livrări rusești catre Japonia,” – se arata in articol.

Putin a fost dispus sa accepăte aceste condiții economice atât de dure, pentru că scopul său principal a fost de natura politică sa intimideze Europa, analizează situația fostul ambasador. În pofida acestui joc, Europa trebuie sa fie constienta ca va fi singura piață de desfacere pentru gazele naturale rusești pentru multe decenii de acum incolo„.

gazpromMatthew Bryza prezinta trei pasi care vor ajuta la neutralizarea amenințării în problema gazelor rusesti.

În primul rând, Comisia Europeana trebuie să se asigure toată capacitatile de depozitare a gazelor de state membre ale UE sunt umplute sfătuiește autorul. Asta va insemna o rezervă de 85 de miliarde de metri cubi mai mult de jumătate din cele 163 de miliarde de metri cub livrate de Rusia în Europa în anul 2013.

În al doilea rând, Comisia trebuie să ajunga la un acord cu furnizorii de gaz natural lichefiat, care vor compensa restul de 78 de miliarde de metri cubi rămas necesar continentului și importul lor prin intermediul terminalelor de GNL din Europa, care astazi sunt subutilizate continuă Bryza.

Al treilea pas ar trebui sa fie crearea unei agenții europene care sa finanțeze achizițiile de gaze, iar pentru inceput, 20 de miliarde de euro ar fi de ajuns„, a mai spus el.

Un astfel de fond ar putea fi un important factor de descurajare, care va prezenta hotărârea Europei de a lupta cu Rusia care isi foloseste gazele pe post de arma si va pune Kremlinul în poziția ingrata de a risca sa piarda piata europena si sa-si reduca in mod semnificativ încasarile la bugetul federal.

Pe scurt, Europa este capabilă să se descurce fără gaz rusesc, în schimb Moscova nu își poate permite să duca la bun sfârşit amenințarea de tăiere a gazelor”, susţine Bryza.

Liderii europeni nu ar trebui să fie descurajaţi de ideea unor măsuri mai dure împotriva Rusiei pentru a pune capătaventurii militare” al lui Putin în Europa de Est.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to FT: Cum poate fi prins Putin cu „cacealmaua gazului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top