Deputații ucraineni au numit noul pachet de legi economice, adoptat luni noaptea, drept „noul contract social” pentru o economie care sa nu se mai depinda de oligarhi, scrie Financial Times în editia sa electronica.
În Ucraina, ţară sfâșiata de razboi şi în plina recesiune, luni noapte a fost adoptat noul sistem de impozitare, care promite reducerea poverii fiscale asupra IMM-urilor și a persoanelor cu venituri mici, şi anularea portitelor legislative care permiteau oligarhilor sa eludeze plata taxelor si impozitelor.
Noul pachet de acte legislative prevede, de asemenea, creșterea taxelor de import, care ar trebui să contribuie la stabilizarea finanțelor publice şi la refacerea balanței de plăți a ţării.
Aceste legi ar trebui să stea la baza viitoarelor creșteri de venituri la buget în anul 2015, un buget care, de altfel, este unul de austeritate. Oficialii speră că acest lucru va ajuta Ucraina sa obțina miliardele de dolari promise de FMI si de donatorii intrenationali ca asistență financiară suplimentară.
Totodata, parlamentarii ucraineni au prevazut în legea bugetului pe 2015 şi reducerea subvențiilor și a cheltuielilor guvernamentale.
De la debutul crizei financiare, rezerva valutara a băncii centrale din Ucraina s-a înjumătățit, nivelul actual permitandu-i doar o lună de achiziții din import. De aceea, FMI a ajuns la concluzia că Ucraina are nevoie de asistență financiară în valoare de 15 miliarde de dolari, în plus față de programul de împrumut existent, care prevede alocarea a 17 miliarde de dolari.
Noua legislația fiscală a fost adoptată după 10 ore de negocieri dure şi mai prevede lupta cu economia subterana, precum și forțarea oligarhilor sa cedeze statului „o parte mai echitabilă din veniturile sale„.
„Am dezvoltat un pachet de legi care ne va permite, pe de o parte, să introducem un sistem echitabil de impozitare, pe de altă parte, să umplem bugetul„, – a declarat premierul Arsenii Iateniuk.
A fost impus un control mai rigid al profiturilor corporatiilor, care erau transferate în „paradisuri fiscale” cu ajutorul schemelor prețurilor de transfer.
Totodata, Ucraina simplifica sistemul fiscal, reducand numarul de taxe si impozite de la 22 la 9.
Contribuțiile la fondul de pensii, care reprezintă în prezent aproximativ 41% din venituri, vor fi reduse la 16,4%. Oficialii speră că această măsură va contribui la extinderea bazei de colectare, forțând antreprenorii să renunțe la practica platii angajatilor la negru.
Măsuri disperate pentru restabilirea creșterii economice pe termen lung și depășirea deficitului bugetar au fost luate după reducerea PIB-ului tarii cu aproximativ 7% in acest an, ca urmare a anexării Crimeei de catre Rusia si a confruntarii militare ce a durat opt luni cu separatiștii sprijiniti de Moscova.
Pentru a finanța creșterea cheltuielilor cu apărarea, guvernul reduce dramatic alte cheltuieli si costuri și creaza noi surse de venit.
Astfel, cresc foarte mult taxele pe produsele de lux, inclusiv automobile de lux, veniturile din dividende, redevențe, țigări și alcool.
Kievul mai introduce și un impozit de 10 la sută pe toate jocurile de loterie; creste impozitul pe proprietatile mari si redeventele platite de producatorii de hidrocarburi.
O alta masura cotroversata prevede ca Ucraina sa renunte la rambursarea TVA-ului pentru traderii de cereale.
După multe dezbateri, parlamentarii au sprijinit planul guvernului de a introduce o taxa vamala suplimentara de 5 până la 10% la mărfurile importate în cursul anului viitor.
Premierul s-a angajat sa convinga OMC și Uniunea Europeană sa accepte aceste abateri de la acordul de liber schimb.
Oficialii ucraineni speră că noile taxe pe importuri vor aduce la bugetul de stat suplimentar un miliard de dolari, in conditiile în care prognoza pe anul viitor prevede un deficit bugetar de 3,7% din PIB.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.