PutinPiețele financiare cu întârziere şi-au dat seama că ziua de 16 iulie este pnetru Rusia echivalentul falimentului Lehman Brothers, scrie în Financial Times expertul Anders Aslund, Senior Fellow la Peterson Institute for International Economics cu sediul la Washington.

În această zi, SUA au impus sancțiuni împotriva Rusiei din cauza agresiunii sale militare în estul Ucrainei. La scurt timp, sanctiuni similare a introdus si UE. Dar numai în decembrie pieţele au recunoscut gravitatea și rigoarea sancțiunilor financiare” spune Aslund.

Din luna iulie a.c. Rusia nu mai are acces la finanțare internațională semnificativă şi nici băncile din China, noul „prieten” al Rusiei, nu s-au grabit sa faca vreo excepție in cazul rusilor. Toata lumea se teme de autoritatea de reglementare financiarş din SUA„.

Practic Rusia trece acum prin o perioada similara ca cea creata după falimentul băncii de investiții Lehman Brothers (15 septembrie 2008), cand lumea a suferit de pe urma înghețarii fondurilor. Sfârșitul acestui lucru pentru Moscova poate veni doar odata cu eliminarea sancțiunilor americane, spune expertul.

După ce ieșirile totale de capital din Rusia au inregistrat o valoare de 125 miliarde dolari in acest an, rezervele de numerar în valută ale Rusiei sunt estimate la 202 miliarde de dolari, în timp ce datoria externă totală este de 600 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2014, spune Aslund. În 2015 și în 2016, Rusia ar trebui să plătească serviciul datoriei externe de 100 miliarde dolari, ceea ce înseamnă că rezervele de numerar ale Rusiei se vor epuiza în doi ani, explică autorul.

În ultimele patru zile de tranzacționare, rubla s-a devalorizat mai mult decât prețul petrolului: 25%, comparativ cu 6%. Această diferenta se explica prin faptul ca în cazul cursului de schimb scaderea ar trebui sa fie mai mare decât la prețul petrolului, deoarece înghețarea fluxurilor de capital are influența si asupra cursului„.

Banca centrala a Rusiei pare neajutorată, pentru că în aceasta situatie chiar este neajutorată, spune Aslund. Orice plan are, orice actiune va intreprinde, economia Rusiei va fi destabilizata„. Potrivit expertului, jongleriile in politica monetara nu vor ajuta, deoarece problema fundamentală – a fondurilor înghețatenu poate fi rezolvata la Moscova.

Din moment ce sancțiunile financiare occidentale sunt cauza principala a problemelor Rusiei, singura soluție realistă este eliminarea acestor sancțiuni conchide expertul. Kremlinul poate realiza acest lucru doar in urma unei retrageri complete a trupelor și armamentului din estul Ucrainei„.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top