NATO Iron Sword 2104Forța de reacție rapidă „nu va putea fi desfășurata în Europa de Est, în cazul unui război cu Rusia”, scrie The Financial Times, citând propria evaluare a Alianței.

Publicația s-a consultat cu doi generali NATO, familiarizați cu logistica și planificarea militara a alianței, care susțin ca forța de reacție rapidă cu efective de 5.000 de militari și pachetul de măsuri dezvoltat în timpul summit-ului NATO din 2014, vor fi foarte vulnerabile în timpul fazei de desfășurare a trupelor în Polonia și țările baltice.

Decizia Rusiei de a crește în mod semnificativ potențialul militar din regiunea Kaliningrad, care are deja tehnica militara in cantitate semnificativa la frontierele sale, indică faptul că o forță de reacție rapidă risca sa fie distrusa înainte de a fi gata să lupte in zona de la est de râul Oder.

Potrivit Financial Times, aceasta vulnerabilitate a forței de reacție rapidă a fost motivul pentru care Alianța a decis să plaseze mai mult trupe pe flancul său estic în regim constant.

Este de așteptat ca la summit-ul NATO de la Varșovia din luna iulie vor fi adoptate mai multe masuri de întărire a capacității de apărare teritorială a Alianței, și mai putine cele care se bazeaza doar pe descurajarea potențialului adversar. Acest lucru indică modul în care NATO este preocupat de posibilul conflict militar cu Rusia.

Deși beneficiile unei forțe de reacție rapidă în cazul unui război la scară largă sunt limitate, oficialii NATO insistă ca aceste forțe să rămână un element esențial al apărării. Ele vor juca un rol important mai ales în împiedicarea inamicului să inducă în eroare autroitatile locale sau sa organizeze tulburari în rândul populației locale, ca ulterior acestea sa degenereze într-un conflict armat.

Oficialii NATO cred că Rusia intenționează să aplice o astfel de metodă hibridă înainte de conflict armat interstatal.

NATO insistă asupra faptului că forța de reacție rapidă să poată fi utilizata cât mai curând posibil, dar recunoaște că cresterea efectivelor forțelor armate rusești complică situația. Cu toate acestea, scrie Financial Times, Alianța este pregătită să facă orice este necesar pentru a descuraja amenințarea și pentru a proteja aliații.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top