gazprom Comisia Europeană – cel mai înalt organism executiv al UE – se teme că Moscova impune țărilor est-europene termeni contractuali ilegali, potrivit Financial Times.

În luna februarie, Comisia Europeană va face o propunere ca functionarii UE sa verifice toate acordurile din domeniul energiei pe care statele membre UE le semneaza cu guvernele țărilor din afara UE.

Potrivit versiunii anterioare a documentului, consultat de ziar, Comisia Europeană vrea ca statele UE sa „prezinte drafturile acordurilor interguvernamentale Comisiei pentru o evaluare ex ante”. Acest lucru „va îmbunătăți funcționarea corectă a pieței interne și va duce la consolidarea securității energetice a UE”, se spune în document.

Potrivit publicației, în parte, propunerea Comisiei este generata de „povestea” cu South Stream. Acest proiect a picat după ce Uniunea Europeană a ajuns la concluzia că este contrar legii privind concurența loiala.

Pe de alta parte, Polonia cere Comisiei Europene să supervizeze mai activ și contractele comerciale de livrare a gazelor semnate de „Gazprom” cu companiile private.

Ziarul „Kommersant” subliniază ca Comisia Europeană a pregătit două proiecte de lege, care ar trebui să fie documentele de bază ale Uniunii Energetice. Primul este dedicat crearii unui mecanism de schimb de informații cu privire la acordurile interguvernamentale încheiate și pregătite spre incheiere în sectorul energetic (amendamente la Decision N994 / 2012). Al doilea este o modificare de fond a directivei privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale din 2010, adoptată ca răspuns la criza ruso-ucraineana a gazelor din  2009.
Gazprom
Comisia Europeană urmează să stabilească schimbul de informații între țările UE cu privire la toate discuțiile interguvernamentale existente. Unele părți ale contractelor, la cererea unui semnatar, pot fi secretizate. Însa, orice caz, tarile membre UE vor trebui să prezinte un raport cu privire la: cu cine, despre ce, pentru ce şi pe cât timp este semnat acordul.

Initiativa legislativa nu se aplică contractelor comerciale și pentru a recupera acest decalaj, CE propune obligarea partenerilor europeni ai tuturor furnizorilor de gaze naturale din afara UE sa furnizeze date despre contractele sale pe termen lung (de peste un an) privind achiziționarea de gaze naturale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top