Nord Stream 2 AG, filială a Gazprom și operatorul conductei Nord Stream-2, a depus din nou o cerere de autorizație pentru construirea unei conducte de gaze în zona economică exclusivă a Danemarcei. Noul traseu se afla la sud de insula Bornholm.

„Astăzi, după mai mult de doi ani de la depunerea primei cereri de obținere a unui permis de construcție în apele Danemarcei, Nord Stream 2 AG depune cea de-a treia cerere privind ruta gazoductului”, se arata in declaratia companiei.

Danemarca este singura țară cu care operatorul Nord Stream-2 nu a reusit să se pună de acord asupra traseului conductei.

Compania a depus o a treia cerere în urma deciziei Agenției Daneze pentru Energie din 26 martie 2019. Cea de-a treia variantă a traseului se află în zona economică exclusivă a Danemarcei, care însă a fost disputata între Danemarca și Polonia și nu era disponibilă pentru construcție. Cele două țări au ajuns la un acord în această privinșă, dar acesta încă nu a fost încă ratificat de Polonia.

Alte două cereri ale Nord Stream 2AG au fost depuse la Agenția Daneză pentru Energie.

„Solicitarea de a depune cerere pentru o treia varianta de traseu pentru gazoduct, în ciuda prezenței a două cereri care au trecut procesul de examinare și care îndeplinesc condițiile pentru eliberarea unei autorizații, poate fi considerată ca o încercare deliberată de a întârzia finalizarea proiectului”, a declarat compania Nord Stream 2 AG.

Compania indica că întârzierea lansării conductei de gaze va conduce la o creștere a prețurilor la gazele naturale în întreaga Europă. „Familiile europene și întreprinderile industriale vor fi obligate să plătească 20 de milioane de euro pentru fiecare zi de întârziere”, susține compania într-o declarație.

Proiectul Nord Stream-2 implică construirea unei noi conducte de gaze prin Marea Baltică, din Rusia către Germania, lângă traseul conductei Nord Stream deja existente. Capacitatea sa va fi de 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, lungimea – peste 1.200 km. Costul total al proiectului este estimat la 9,5 miliarde de euro.

Prima cerere pentru ruta de bază, la sud de Bornholm, a fost depusă în aprilie 2017. Cu toate acestea, în ianuarie 2018, în Danemarca a intrat în vigoare o lege care ofera Ministerului danez al Afacerilor Externe dreptul de a impune veto asupra proiectelor de infrastructură în apele teritoriale ale țării din motive politice.

În august 2018, Nord Stream 2 AG a depus o a doua cerere de realizarre a conductei pe o rută alternativă – prin zona economică exclusivă a Danemarcei la nord-vest de Bornholm, în afara apelor teritoriale daneze. Compania nu a primit niciun răspuns.

Acționarii proiectului Nord Stream sunt Gazprom, Wintershall Holding GmbH (o divizie a concernului BASF), PEG Infrastruktur AG (o divizie a concernului PEGI / E.ON), N.V. Nederlandse Gasunie și ENGIE. Acționarul majoritar este Gazprom, care deține o participație de 51% din proiect.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Gazprom a acuzat Danemarca că întârzie construcția Nord Stream 2

  1. bogdan spune:

    Danemarca face ce vrea in apele sale teritoriale ! Aici nu-i Ucraina sa faca porcii ce vor in apele altora !
    Bravo Danemarca – o tara mica dar nu o democratie mare la care nu va ajunge Porcia lui Putler nici intr-o mie de ani…asta daca vor mai exista godaci atunci !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top