Comisia Europeană este mulțumită de promisiunile „Gazprom” privind schimbarea politicii sale de vânzări din Europa, susține „Vedomosti”, care citeaza rezultatele anchetei UE privind încălcările de către compania rusa a regulilor concurenței pe piața gazelor naturale din UE.

Din raport rezultă că „Gazprom” a fost de acord să anuleze toate restricțiile privind revânzarea de gaze în Europa Centrală și de Est, sa introduca prețuri competitive în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, și să abandoneze politica beneficiilor necomerciale, ca urmare a preluarii controlului asupra infrastructurii de transport și distribuție a gazelor.

Astfel, „Gazprom” a fost de acord să elimine toate restricțiile directe și indirecte care împiedică clienții săi sa revânda gazul peste granițele țărilor UE. „Gazprom” va anula toate clauzele care limitează capacitatea consumatorilor de a face acest lucru. Deasemenea, monopolul rusesc va oferi infrastructura sa pentru revânzarea de gaze naturale către statele baltice din Ungaria, Polonia și Slovacia. In plus, compania rusa a fost de acord să lege prețul gazelor naturale de anumite referințe competitive, inclusiv de prețurile din Europa de Vest, și sa reduca perioada de revizuire a prețurilor.

În contractele semnate de Gazprom cu statele baltice nu există nicio prevedere privind revizuirea prețurilor la gaze. Aceste clauze vor aparea de acum incolo, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

În plus, Gazprom va renunta să solicite Bulgariei plata unor daune pentru refuzul realizarii proiectului „South Stream”.

Comisia Europeană a anunat ca, în termen de șapte săptămâni, așteapta din partea clienților Gazprom din Europa și alte părți interesate, observații și amendamente la propunerile companiei ruse.

În cazul în care Gazprom își încalca angajamentele, va risca o amendă de până la 10% din cifra de afaceri.

În august 2012, Comisia Europeană a lansat o investigație privind posibila încălcare de catre Gazprom a legislației antitrust din Uniunea Europeana. În aprilie 2015, Comisia Europeană a transmis o notificare formală privind pretențiile sale (Statement of Objections).

Comisia Europeană consideră că „Gazprom” a încălcat legile antitrust ale UE și abuzează de poziția dominantă pe piețele din Europa Centrală și de Est. Concernul rusesc a încercat să împartă piețele de gaze din regiune, împiedicând revânzarea transfrontalieră a gazelor. În opinia Comisiei Europene, acest lucru a permis companiei ruse sa umfle prețul gazului în anumite țari. În conformitate cu legislatia UE, pedeapsa putea ajunge, teoretic, la 10% din veniturile anuale. În 2015, acestea s-au ridicat la 100,2 miliarde $.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Gazprom a cedat în disputa cu UE și va schimba clauzele abuzive ale contractelor în Europa

 1. rsumy spune:

  Porcii ruși sunt cu spatele la perete!
  Foame mare de $ la godaci…

  Brent Oil la $51.44, azi.
  🙂

  • yehudy spune:

   🙂
   mare dreptate ai :si va mai scadea pretul petrolului 🙂
   trump va face mult mai usor ce a facut ronald reagan 🙂
   daca ronald reagan a dezmembrat urss-ul, trump va dezmembra federatia rusa 🙂

   • bogdan spune:

    Iar au luat-o godacii peste bot ! Au simtit ca Europa incepe sa construiasca terminale pt descarcare CNG de pe vapoare ! Lituania deja a facut-o !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top