Rezultatele anului 2014 pentru concernul de stat Gazprom indica o reducere a exporturilor de gaze către UE cu 13,8%, la 121.3 miliarde mc. Compania a repetat astfel performanta negativa a anului 2010, cand s-a inregistrat cel mai mic nivel al exporturilor rusesti de gaze din ultimii 20 de ani, potrivit ziarului rusesc Kommersant.
Cădearea exportului are ca explicatie reducerea cererii de gaze din Europa cu 11%, în primul rând din cauza vremii anormal de calde.
Insa, mare parte a declinului exportului a fost generata de politicile corporatiei. Astfel, Gazprom a incercat sa impiedice livrarile in sistem reverse către Ucraina din Europa, ceea ce a condus la reducerea cu 40-60% a exporturilor de gaze către țările implicate în livrarile în sens invers – Republica Cehă, Slovacia, Austria și Ungaria.
Pe parcursul anului, exporturile au scăzut în aproape toate țările UE, mai ales în acelea care se aprovizioneaza din conducta ucraineană. Astfel, livrarile de gaze în Italia au scăzut cu 14,4%, Franța – 13,2%, Austria – cu 24,5% în Republica Cehă – 35%, Slovacia – 19%.
Țările aprovizinonate cu gaz prin conducta Yamal–Europa și Nord Stream au aratat un declin mai mic. Astfel, exporturile către Germania, cel mai mare consumator de gaz rusesc, au scăzut cu doar 3,6%, în Polonia – 7%, iar livrarile în Țările de Jos și Danemarca au crescut.
Ca urmare, în 2014, tranzitul de gaze prin Ucraina a scăzut cu 28% – până la 62 miliarde de metri cubi, iar în 2015, Fitch se așteaptă ca acest volum să se reducă la 50 de miliarde de metri cubi.
Experții prezic continuarea trendului de scadere a volumului de gaz rusesc livrat in Europa. Tendinta va fi consolidata ca urmare a reducerii tranzitului prin Ucraina, dar și de revenirea în Europa a gazului natural lichefiat (GNL). Astfel, conform unor experti, datorită GNL Europa poate înlocui cu usurinta 10-15 miliarde de metri cubi de gaz rusesc.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.