Gazprom a găsit unele „argumente misterioase” pentru a forța partea georgiană să renunțe la o practică foarte confortabila. După lungi negocieri cu Rusia, Tbilisi în mod neașteptat a fost de acord cu schimbarea modului de plata pentru tranzitul gazelor rusesti pe teritoriul său, acceptând o varianta care anterior era declarata ca inacceptabila, scrie „Kommersant”.

După discuții indelungi la Minsk, pe 10 ianuarie, guvernul georgian a fost de acord sa semneze cu „Gazprom export” un contract pe doi ani pentru tranzitul de gaze rusești către Armenia, cu plata în numerar. În baza contractului anterior, Tbilisi obtinea 10% din materia primă transportata (aproximativ 300 de milioane de metri cubi pe an) ca plata pentru tranzitul gazelor rusesti. Această formă de plată a functionat din 2001, contractul fiind prelungit anual.

Potrivit vicepremierului georgian, ministrul energiei din Georgia, Kakha Kaladze, „Georgia a primit aproximativ același rezultat ca și la plata în natură, costul de tranzit stabilit fiind unul dintre cele mai ridicate dintre țările europene”.

În 2017, plata se va face în continuare cu gaz, iar ulterior – integral în numerar. De asemenea, în conformitate cu noul acord, Georgia va putea să achiziționeze volume suplimentare de gaz cu o reducere de 14%, la un preț de 185 $ pe mia de metri cubi.

Principalele volume ale livrărilor de gaze către Georgia sunt asigurate in prezent de Azerbaidjan, Rusia furnizand diferenta in contul platii pentru gazele care tranziteaza teritoriul georgian.

Tbilisi a intentionat să cumpere gaze si de la Iran, dar la începutul anului 2016 a fost semnat un acord cu azerii de la SOCAR pentru furnizarea a 1,5 miliarde de metri cubi pe an. În general, Georgia consumă circa doua miliarde de metri cubi anual.

Rusia a insistat mult timp pe monetizarea platilor de tranzit. La începutul anului 2016, Kakha Kaladze considera o astfel de opțiune „inacceptabilă”, iar ca raspuns „Gazprom” amenința cu sistarea completă a tranzitului prin trecerea la operațiuni de tip swap cu Iranul. Acum, Kaladze sustine că plata în numerar pentru tranzit este „cea mai bună soluție, având în vedere situația actuală”.

Roman Gotsiridze, unul dintre liderii partidului lui Mihail Saakașvili – „Marea Mișcare Națională” – a descris situația ca fiind „trădare”. El sustine ca in acord exista un interes personal al fondatorul coaliției de guvernământ „Visul Georgian”, miliardarul Bidzina Ivanishvili, care, potrivit unor surse neoficiale, deține 1% din acțiunile „Gazprom”.

Consideră noua afacere ca neprofitabilă și fostul consilier al primului-ministru al Georgiei, Giorgi Khukhashvili. El afirma că Georgia nu va putea cumpara aceeasi cantitate de gaze cu banii platiti de Rusia. Potrivit lui, Gazprom a găsit „unele argumente misterioase” pentru a forța partea georgiană să renunțe la „practica anterioara foarte confortabila”.

În același timp, pariul pe gazele naturale din Azerbaidjan este destul de justificat, dar abia după 2019, când va incepe sa functioneze proiectul caspic „Shah Deniz 2”. Pana atunci, Azerbaidjanul nu poate ajuta Georgia să acopere diferenta. Prin urmare, expertul consideră că este puțin probabil să fie reduse achizițiile de gaze din Rusia. Întrebarea este pentru ce volum vor fi suficienti banii oferiti de „Gazprom” ca plata pentru tranzit.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

One Response to Gazprom a găsit „argumente misterioase” pentru a forța Georgia să renunțe la o „practica foarte confortabilă”

  1. bogdan spune:

    Problema e foarte simpla ! Azebaijan poate oferi Georgiei pret preferential de 165-170 $/mia metri cubi ! Deci poate cumpara cu acesti bani mai mult gaz de la azeri decat de la porci ! Astfel diversifica si sursele de aprovizionare ! Iar cu siguranta Tbilisi poate stabili si cu Iran un pret bun pt gaz ! Iranul are tot interesul sa recastige din piata avuta inainte de sanctiuni piata acoperita in special de OLr !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top