Curtea de Arbitraj de la Stockholm a emis o hotărâre preliminară în disputa comerciala dintre compania poloneza PGNiG și concernul rusesc „Gazprom“, în care susține că partea poloneză are dreptul de a cere o modificare a prețului gazelor livrate în cadrul contractului Yamal, anunță PGNiG pe site-ul său oficial.

„Curtea de  Arbitraj de la Stockholm a acceptat argumentele PGNiG și a decis într-o hotărâre preliminara ca PGNiG poate cere o reducere a prețului prevazut in contractul pe termen lung, potrivit căruia Gazprom livreaza gaze naturale către Polonia (așa-numitul contract Yamal). În decursul mai multor ani Gazprom a respins posibilitatea unei astfel de ajustari, astfel încât prețul prevazut in contract era mult mai mare decât prețurile de pe piețele europene”, arata PGNiG.

„Curtea a luat în considerare argumentele cheie prezentate de PGNiG, subliniind necesitatea de a reduce prețul din contract, și a respins obiecțiile formale ale Gazprom, îndreptate spre sprijinirea condițiilor non-comerciale existente in contractul Yamal. Salutăm decizia instanței care confirma dreptul PGNiG de a reduce prețul contractat…”- a declarat șeful PGNiG, Petr Wozniak.

Potrivit Reuters, noile prețuri care urmează să fie stabilite de către arbitri, se aplică retroactiv începând cu 1 noiembrie 2014, data la care PGNiG a cerut să fie revizuite prețurile.

Polonia consumă 15 miliarde de metri cubi de gaz pe an. O treime din acest volum este extras pe teritoriul său, iar restul este importat. Principalul furnizor de gaze în Polonia este Gazprom, cu care este semnat un contract pe termen lung, care permite țarii sa achiziționeze anual 10,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Autoritățile poloneze au declarat că încearcă să găsească un înlocuitor pentru livrările de gaze din Rusia până în 2022, când expira contractul actual cu Gazprom. Printre opțiunile posibile – creșterea achizițiilor de gaze naturale lichefiate din SUA și Qatar si construirea gazoductului Baltic Pipe – proiect care ar trebui să conecteze Polonia la conductele de gaze din Norvegia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Gazprom a pierdut arbitrajul internațional în fața polonezilor de la PGNiG

  1. bogdan spune:

    Nasol moment ! Godacii trebuie sa dea ceva $ inapoi Poloniei ! Daca furi pana la urma esti prins si platesti !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top