gazpromCompania rusă Gazprom cere autorităţilor centrale de la Kiev să plătească o datorie estimată la 29,5 miliarde dolari, pentru a fixa noile tarifuri la gazele naturale care ar urma să fie furnizate Ucrainei, informează MoscowTime.ru.

Naftogaz Ucraina şi Gazprom au ajuns la Curtea de arbitraj de la Stockholm unde compania ucraineană (Naftogaz) caută să stabilească un cuantum al datoriei către partea rusă de circa 16 miliarde dolari.

În acest sens, oficialii de la Kiev contestă preţul gazului furnizat de Gazprom şi face apel la arbitrii internaţionali să pronunţe o soluţie definitivă în această speţă.
„Datoria totală a Ucrainei până la această dată este de 29.477 miliarde dolari”, a declarat directorul executiv Gazprom, Alexei Miller, la o conferință pe teme de energie la Belgrad

Gazul rusesc, vital pentru Ucraina şi Europa?

gazpPotrivit şefului Gazprom, 2600000000 dolari este datoria Ucrainei pentru livrările de gaze în 2013 și 2014, 200 milioane dolari a fost pentru livrările de gaze către sud-estul Ucrainei, iar restul a fost o amendă pentru care clienții trebuie să plătească un minim de anumit volum de gaz dacă aceştia cumpăra întregul lot sau nu.

La rândul lor, oficialii Naftogaz au emis un comunicat de presă în care au menţionat faptul că facturile solicitate de Gazprom în prevederile de plată contrazic un contract pe 10 ani, semnat în 2009.

Litigiile pe tema gazelor dintre Ucraina și Rusia au afectat Uniunea Europeană, în cazul în care Gazprom opreşte o treime din cererea de gaze.

Miller şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea Ucrainei de a-şi umple rezervoarele de stocare a gazelor pentru iarnă.

„Ucraina este deja de pompare de gaz și gaz depozitarea pentru următoarea perioadă de toamnă / iarnă. Viteza și volumele au astăzi cu siguranță nu va permite Ucrainei să pompeze un volum minim … ceea ce va permite acoperirea cu 100 la sută, fără nici un risc, de a trăi printr-o iarnă rece, atât în Ucraina și-n țările europene”, a adăugat şeful Gazprom.

El a mai spus că exporturile de gaze ruseşti către Europa ar crește cu 5 la sută în 2015, față de anul precedent.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top