gaze RusiaCompania slovacă de distribuţie de gaze SPP a anunţat joi că volumul gazelor naturale livrate de Gazprom este cu 10% mai mic decât cantitatea contractată, a declarat purtătorul de cuvânt al SPP, Peter Bednar. O situaţie similară a reclamat şi firma poloneză PGNiG, care susţine că Gazprom şi-a redus livrările în Polonia cu 45%, dar şi germanii de la E.ON.

Peter Bednar a subliniat însă că această reducere neprogramată a livrărilor de gaze ruseşti nu va avea un impact asupra livrărilor destinate consumatorilor, casnici sau industriali, deoarece aceste livrări sunt garantate în totalitate. În plus, SPP va continua să livreze gaze naturale în sistem invers Ucrainei, care nu mai are acces la livrările directe ale Gazprom.

Polonezii de la PGNiG au anunţat că reducerea cu 45% a livrărilor de gaze destinate Poloniei este urmare a unei tendinte care a începutul luni, cand livrările au scazut cu 20-24%.

„Livrările de gaze ruseşti nu sunt în continuare în conformitate cu comenzile făcute de societate”, a informat PGNiG într-un comunicat de presă.

Rusia a redus şi livrările de gaze către Germania, după cum a anunțat cea mai mare companie energetică – E.ON.

gaze din rusia2„De la începutul lunii septembrie, Gazprom a redus livrările de gaz către Germania prin conducta Yamal Europa. Astfel, în perioada 3-10 septembrie volumele zilnice au scazut de la 82 milioane metri cubi la 73 mil. mc. Totodata, conducta principala pentru tranzitul de gaze, care trece prin Ucraina, în comparație cu luna august a pompat cu aproximativ 30% mai puţin, mai arată compania germană.

Analiştii consideră că reducerea livrărilor este o posibilă măsură de represalii a Rusiei faţă de ţările care livrează gaze naturale în sistem invers Ucrainei, căreia Gazprom a încetat să îi mai furnizeze gaze de la mijlocul lunii iunie.

Grupul rus Gazprom a negat joi orice modificare în graficul obiznuit al livrarilor spre cele doua tari, dar în spiritul declaratiilor anterioare la cel mai inalt nivel al diplomatilor rusi, afirmatiile oficialilor Gazprom trebuie privite cu rezerve.

„Exporturile spre Polonia nu au suferit modificări, fiind la acelaşi volum ca şi în zilele precedente, de 23 milioane metri cubi pe zi”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.

Trebuie amintit ca, încă din luna iunie, Gazprom a ameninţat că va reduce livrările către companiile europene care furnizează gaze naturale Ucrainei în sistem invers.

sediu GazpromAnul trecut, Rusia a furnizat aproximativ jumătate din gazele naturale consumate de Ucraina însă, în data de 16 iunie anul curent, monopolul rus a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei ca urmare a unei dispute pe tema datoriilor părţii ucrainene.

Anul trecut, grupul rus Gazprom a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi, din care jumătate a ajuns în Europa via Ucraina.

Executivul comunitar pregăteşte o analiză pentru summitul UE din octombrie, cu privire la consecinţele care ar putea apărea în cel mai rău caz posibil, respectiv o întrerupere totală a livrărilor de gaz din Rusia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top