Cei mai mari doi furnizori de gaze naturale în Europa, ”Equinor” Norvegia și ”Gazprom” Rusia, și-au redus simțitor cota de piață deținută pentru prima dată în cel puțin patru ani. Totul ca urmare a triplării importurilor de gaz natural lichefiat (GNL), înregistrată în ultimele 10 luni, relatează Reuters.

Importurile de GNL în Europa au sărit pe fondul unei cereri spot mai scăzute decât era de așteptat în Asia, din această cauza prețurile la gazele europene au scăzut la minima ultimilor 10 ani.

Ponderea GNL în cota pieței de gaze furnizate către Europa de Vest și Centrală a crescut la 14% în perioada octombrie 2018 – august 2019, de la 5% pentru aceeași perioadă din 2017-2018.

Ponderea gazelor norvegiene a scăzut la 33% de la 38%, conform estimărilor Refinitiv.

Ponderea Gazprom a scăzut cu 1pp, la 32%, acesta fiind primul declin din 2014-2015, când Gazprom a suferit din cauza scăderii cererii de gaze în Europa.

Ponderea de GNL din SUA livrată în nord-vestul Europei a fost de 2% din totalul aprovizionării cu astfel de gaz către regiune.

În ciuda pierderii cotei de piață, exportul total de gaze naturale în Europa a crescut, întrucât regiunea a importat cu 9% mai mult gaz din octombrie până în august, comparativ cu aceeași perioadă din 2017-2018.

„Cea mai mare parte a creșterii pe care o vedem anul acesta pentru livrările din Rusia vizază Slovacia și Republica Cehă – țări care nu au acces direct la GNL și care trebuie să se pregătească pentru cazul în care tranzitul prin Ucraina se oprește din ianuarie 2020”, susține Marina Tsygankova, analistă a pieței gazelor.

Acordul de tranzit între Rusia și Ucraina se va încheia la sfârșitul acestui an. Lipsa unui progres în negocieri determină Europa să acumuleze gaze pentru a preveni posibile perturbări ale livrarilor pe timp de iarnă.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Gazprom pierde din cota de piață a UE

  1. bogdan spune:

    Ar trebui cu totii sa facem un efort pt a importa materii prime din alte surse chiar daca ne va costa 10-15 % mai mult ! Dar asa daca nu mai vand godacii intra in faliment in 2-3 luni ! Noi ne permitem sa dam 10 % in plus pe materiile prime dar godacii nu pot manca aer 2-3 luni ! Scapam astffel natural de specia imputita si criminala de godaci ! Ca doar nu reusesc sa traiasca doar din vodka urzici si papadie… 🙂

    • Maciuca spune:

      Cu ce iti permiți bă bezmeticule sa plătești mai mult!Ca tu nu sti sa faci nicio meserie!În afara de scos otrava pe gura zilnic nu sti .Parazitule din „lumea civilizata sodomita” a ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top