Gazprom „intenționează să depună cereri de arbitraj pentru rezolvarea diferendelor cu toti importatorii turci privați de gaze naturale, cu care nu a reuși să se înțeleaga asupra prețului livrărilor în 2017”, scrie ziarul” Kommersant”, citând surse din Rusia și Turcia.

Companiile private Akfel Gas, Enerco Enerji, Avrasya gaz, Bosphorus gaz, Shell, Bati Hatti și Kibar Enerji cumpără de la „Gazprom” aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an, care vin prin conducta transbalcanică.

Alte aproximativ 17 miliarde de metri cubi sunt livrate de monopolul de stat catre Botas din Turcia, care și acesta, la randul sau, insistă asupra reducerii retroactive a prețului. Din acest motiv, Gazprom si Botas au în derulare deja procedura de arbitraj intrenational.

Din punct de vedere istoric, prețul gazului rusesc pentru importatorii privați este  mai mic decât cel pentru Botas, deoarece aceasta din urmă furnizeaza gaze pe piața internă subvenționată, lucrand cu profit zero sau chiar pe pierdere. Acordul din 2016  semnat de „Gazprom” cu importatorii privați oferă posibilitatea revizuirii  prețurilor în 2017. Cu toate acestea, daca părțile nu ajung la compromis, se mentin clauzele acordului din 2016.

Recenta naționalizare „de facto” a celui mai mare importator privat Akfel, ale carui active sunt partial sau total controlate de „Gazprom”, a condus la un impas al negocierilor. Mai mult decât atât, la începutul lunii ianuarie, când Istanbului a fost acoperit de zăpadă, turcii au cerut „Gazprom” creșterea volumelor de gaze peste nivelul maxim contractual, dar partea rusă a refuzat.

Astfel, pe fondul îmbunătățirii relațiilor politice dintre Turcia și Rusia, conflictul pe piata gazelor dintre cele două țări ramane unul ascutit. De aceea, monopolul rus se va judeca cu toți clienții sai pe a doua cea mai mare piață de export după Germania.

Totusi, fata de anul trecut, într-o situație similară, „Gazprom” nu-si mai permite gesturi ca cel de reducere cu 10% a volumului de gaze livrate importatorilor privați. Acum, în ciuda povestii cu Akfel, monopolul se poarta cu manusi, temându-se de soarta proiectului politic „Turkish Stream” și, în general, de o noua racire a relațiilor dintre Moscova și Ankara.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top