Gazprom se retrage din Europa

11:34 am, 7 aprilie 2015 • de Niciun comentariu

GazpromGAZPROM a scos la vânzare 10,5% din actiunile distribuitorului de gaz german Verbundnetz Gas (VNG), ca parte a noii strategii de eliminare treptată a prezenței sale în Europa, au declarat trei surse din industrie, citate de TASS.

Una din sursele citate sustine ca Gazprom are mai multe oferte de cumparare a participatiei sale in VNG.

Pachetul detinut de Gazprom ar putea fi cumparat de compania germana EWE, care în toamna anului trecut a achizitionat o participatie de15.79% de la principalul partener al monopolului rus din Europa – Wintershall Germania, consolidand astfel detinerea a 63,69%.
Sursa a mai spus că, deși acordul nu este încă finalizat, intelegerea cu EWE de a vinde pachetul din VNG este deja semnata. Costul pachetului ar putea fi de 200 de milioane de euro, avand ca baza de calcul tranzactia Wintershall și EWE de 320 de milioane de euro, pentru un pachet de 15,79% din VNG.

În decembrie 2014, CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, a declarat: „Se schimbă strategia noastra în raport cu piața europeană. În principiu, decizia de a opri proiectul South Stream este începutul sfârșitului  modelul nostru de piață, în care ne-am concentrat pe furnizarea catre consumatorul final”

O sursă a confirmat că „vânzarea pachetului detinut la VNG se încadrează în noua strategie a Gazprom în Europa”.

gazePrincipalele active ale Gazprom în Europa (rețelele pentru transportul gazelor, depozite de înmagazinare subterană, companii de vânzări), sunt controlate de un joint-venture – W & G, în care partenerul Gazprom este compania germana Wintershall.

VNG este o companie de distribuție a gazelor în Germania, care se ocupa de revânzarea gazului nu doar în Germania, ci și în Austria, Italia, Cehia, Slovacia și Polonia. VNG implementează proiecte pe producție de gaze din Norvegia, si detine, de asemenea, unitati de stocare subterană.

Gazprom a achiziționat prima data un pachet de 5% din VNG în 1991. Apoi, după unificarea Germaniei, monopolul rus a considerat  ca va dezvolta o cooperare pe termen lung cu Germania, astfel încât în ​​anul 2009 a crescut participatia la 10,5%.

Monopolul rus detine partea sa din VNG prin intermediul filialei  Gazprom Germania. Sub controlul acesteia sa afla in prezent si activele britanice ale Gazprom – GM & T.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 4,50 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top