russian_oilÎn ciuda sloganului integrității și indivizibilității Europei de azi, acesta este de fapt împărțita în două: Uniunea Europeană, constând din 15 țări și Europa Centrală, care include 11 state. Europa Centrală este mult mai slabă decât ​​UE din punct de vedere economic și afectata de tulburările geopolitice, declara Pawel Olechnowicz,  șeful Consiliului de Administrație al Central Europe Energy Partners.

Olechnowicz este unul dintre autorii raportului „Finalizarea integritatii europene – de la coridorul de transport Nord-Sud la uniunea energetica, a transporturilor și telecomunicațiilor”, scrie  „Vocea Americii”.

Prezentarea raportului a avut loc miercuri, la Washington. Una dintre principalele concluzii ale acestuia – succesul continuu al integrării europene ţine de dezvoltarea rețelelor de infrastructură, care vor permite conectarea economiilor din Europa Centrală de economia Uniunii Europene.putin gaze

„Problema țărilor din Europa Centrală este lipsa de integrare, lipsa infrastructurii de comunicații și a legăturilor slabe pe direcția Nord-Sud. Aceasta este moștenirea epocii sovietice, când Moscova descuraja activ integrarea infrastructurii interne în scopul menținerii unui nivel ridicat de dependența faţă de Uniunea Sovietică”, se arata in raport.

Analiștii remarca că, aflate in afara UE, Moldova și Ucraina sunt astazi situate marginal fata de Europa și într-o situație de vulnerabilitate crescuta în sectorul economic și politic fata de o „Rusie tot mai asertiva și agresiva”.

În contextul racirii relatiilor dintre Moscova și Occident, experții vorbesc despre necesitatea resuscitarii coridorului de transport Nord-Sud „în regim de mare urgență.” La aceasta urgenta ar trebui să contribuie si boom-ul pietei de energie din SUA și impactul acesteia asupra piețelor energetice globale și europene.

Generalul in retragere James Jones, fost consilier al președintelui SUA pentru securitate și comandant al forțelor americane din Europa, coautor al raportului, afirmă că „Rusia utilizeaza energia ca pe o armă a secolului 21”.acord gaze

„Datoria morală a Statelor Unite este înțelepciune în utilizarea bunastarii sale energetice”, – spune generalul Jones. „Este o chestiune de securitate transatlantica”, – a mai spus el.

„Proiectul acestei cooperări nu este cheia rezolvarii problemei in raporturile cu Rusia, dar va trimite un semnal clar lui Putin cu privire la ilegalitatea acțiunilor sale”, – a declarat fostul consilier prezidential.

Pawel Olechnowicz subliniază că țara sa – Polonia – foarte mult timp a păstrat „relații de afaceri cu companiile rusești”.

„Cu toate acestea, deoarece Rusia utilizeaza energia ca armă, trebuie să cautam alți parteneri,” – spune Olechnowicz.

„De asemenea, trebuie sa ne concentram pe dezvoltarea propriilor resurse de energie, inclusiv a gazelor de șist”, – continuă el.gaze Rusia

În ansamblu, proiectul coridorului de transport Nord-Sud va servi nu doar obiectivele stabilirii independenței energetice a Europei Centrale, dar va duce si la consolidarea rolului SUA în această privință.

„Sustinerea acestui coridorl este o sansa pentru Washington sa contribuie la consolidarea stabilității în Europa Centrală în fața atacurilor și agresiunii Rusiei. Acest lucru va pune bazele pentru relații normalizate și dinamice între Europa și Rusia – se mai arata in raport. Pentru că, în cele din urmă, o Europa Centrala prosperă și stabilă, complet integrata în piața europeană, fără îndoială va fi mai importantă și partener comercial mai valoros pentru Rusia”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top