În zona portului georgian Poti de la Marea Neagră au început exercițiile navale implicând patru nave ale țărilor membre NATO. Din partea georgiană participă barci ale Pazei de Coasta, Georgia ramananf fara marina după „războiul de cinci zile“ din 2008 cu Rusia.

La exercițiile comune de langa coasta georgiană participa nave din cadrul SNMG-2/Standing NATO Maritime Group, inclusiv nava amiral – distrugatorul HMS Duncan (Marea Britanie), fregata TCG Gemlik (Turcia), BGS Drazki (Bulgaria) și RS Regele Ferdinand (România).

Potrivit comandantului grupului navale NATO, Mike Utley, scopul exercițiilor comune în apele teritoriale ale Georgiei este de a crește nivelul de interacțiune și a interoperabilității structurilor militare din Georgia și statele membre ale Alianței.

Navele grupului naval NATO vor rămâne în portul Poti până pe 18 mai. Aceasta nu este prima vizită a navelor celui de-al doilea grup naval permanent NATO în Georgia. În noiembrie 2017, acestea au vizitat portul Batumi. Navele SNMG-2 sunt implicate în operațiunea Sea Guardian din Marea Mediterană și asigură securitatea comunicațiilor maritime internaționale. De asemenea, SNMG-2 este una dintre componentele Forței de reacție rapidă a NATO (NRF).

Din partea georgiană, în exerciții participă doar navele Pazei de coastă ale Ministerului Afacerilor Interne. În august 2008, trupele rusești, care au patruns în Poti, au distrus aproape toate navele marinei georgiene. Doar câteva nave reușiseră să fie evacuate în Batumi, unde armata rusa nu a îndrăznit să intre din cauza poziției Turciei vecine.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Georgia găzduiește exerciții navale ale NATO

  1. Marian spune:

    Nu giorgia,groznîi!

  2. bogdan spune:

    Sa moara porcii de ciuda !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top