eolieneGermania, principalul client al Gazprom în Europa, este din ce în ce concentrată pe energia din surse regenerabile și reduce consumul de gaz. Cu toate acestea, inlocuirea gazului rusesc pe o scară largă nu se va putea face înca cel puțin cinci sau șase ani, spun expertii.

Potrivit datelor Agora Energiewende, în primele nouă luni ale acestui an, energia verde” a intrat pe primul loc în mixul energetic din Germania. In contul surselor alternative de energie se pune 27,7% din consumul de energie al tarii (9,5% turbine eoliene, 8,1% biomasă şi 6,8% energie solară). Cărbunele brun (lignitul) ocupă 26% din balanta energetica, cărbunele energetic 18,5%, energia nucleară furnizează 16%.

Astfel, procentul de energie produsa din gaz este mai mic de 12%.

Dar Germania este in continuare cel mai mare cumpărător de gaz rusesc din Europa, anul trecut cumparand 40,2 miliarde de metri cubi.

Cu toate acestea, publicatiile germane Der Spiegel și Die Welt remarca faptul ca acest rezultat se poate datora unei ierni incredibil de calde consumul a scăzut, iar centralele electrice pe cărbune și gaz au produs mai puțină energie. Acum pe piața germana există un surplus de energie, care anul viitor ar putea duce la o scadere a prețurilor.

Tendința de crestere a consumului de cărbune este legata în Germania, dar şi în toata Europa, de revoluția șisturilor” din SUA. Tot mai mult si mai ieftin, gazul a inceput sa inlocuiasca carbunele american. Ultimul, din cauza ieftinirii sale, a ajuns şi in Europa la preturi mici.

Potrivit experților, in prezent, centralele electrice pe bază de carbune funcționează in Germania doar atunci când nu există vânt sau soare. Timpul mediu de functionare al centralelor de carbune s-a redus in Germania de la 8.000 de ore pe an, la  1.000 de ore.

Succesul UE în dezvoltarea surselor regenerabile de energie nu poate fi subestimat, dar nici exagerat. Potrivit analistilor Gazprom, cota companiei  pe piața europeană a fost anul trecut de peste 30%.

Tot ei calmeaza autoritatile ruse afirmand ca:  „orice alternativă la gazul rusesc nu este posibila, în principiu, cel puțin pentru următorii cinci sau șase ani„.

Dar cinci sau sase ani nu sunt 50-60 de ani. Prin urmare, industria energetica ruseasca sta in fata unor mari probleme daca va continua sa foloseasca gazul ca pe o arma politica.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top