VasadzeÎn esență, „vetoul” rus la rezoluția Consiliului de Securitate privind înființarea tribunalului international a fost nimic mai mult decât o mărturisire a Rusiei în cazul doborârii avionului cu pasageri. Deşi recunoasterea nu este directa, în discursul său, Ciurkin (reprezentantul Rusiei la ONU) a recunoscut căatacul cu racheta aspra avionului apartine combatanților din Rusia, scrie politologul georgian Ghela Vasadze, potrivit tsn.ru.

 

Redam in continuare editorialului lui Vasadze.

În apărarea Rusiei au fost prezentate două argumente, care în traducerea din limbaj diplomatic în cel normal sunt după cum urmează: atunci când ucrainenii au doborat deasupra Mării Negre un avion rusesc, iar americanii au doborat un avion iranian în Golful Persic, nu au existat tribunale. Daca atunci comunitatea internațională a reacționat atat de loial la un incident tragic, de ce acum nu ar face la fel?

Al doilea punct este foarte important și interesant. Ciurkin a spus ca autorii vor fi neaparat pedepsiți. Este o aluzie la cunoscutul Girkin Strelkov, care a cazut in dizgratia Kremlinului. Guvernul rus vrea să dovedească lumii că vinovat este Girkin și gașca lui. Dar nu va ţine. În primul rând, pentru că Girkin chiar nu putea cumpăra un „Buk” în „Voentorg” (magazine de articole militare -n.r.), indiferent cât de mult am glumi despre asta. La fel si cu capturarea de la armata ucraineană. Pentru că „Buk” este o masinarie foarte complicată, are nevoie de profesionisti care s-o manipuleze. Desigur, locuitorii din Donetk pot fi tanchisti priceputi, artileriști talentati și servanti de sisteme anti-aeriene. Dar sa nu exageram cu gluma. Mai ales ca este o teza pe care greu ar putea s-o inghita comunitatea mondială.

Acum, ce e mai important. Sancțiunile și izolarea internațională sunt dureroase, dar un tribunal internațional va fi pentru Rusia un coșmar. Pentru că atunci când vor veni concluziile, acestea vor fi despre un singur lucru – responsabilitatea guvernului rus pentru moartea celor 298 de oameni absolut nevinovati, care au avut ghinionul sa cumpere un bilet de avion. În ciuda „vetoului”, comunitatea internațională va găsi o modalitate de a investiga această tragedie și să-i pedepsească pe cei responsabili.

Dupa ce a anexat Crimeea, Rusia a inventat o nouă metodă – așa-numitul „război hibrid”. Know-how-ul ii apartine. Acum comunitatea internațională îi intoarce „favorul” si duce „războiul hibrid” impotriva Rusiei la un nou nivel. Va fi un războiu hibrid care va neutraliza conducerea. Cum se va întâmpla acest lucru, vom vedea. Cred ca se va folosi strategia anacondei, o strangulare lentă a regimului …, va fi un întreg complex de măsuri față de conducerea Rusiei, care vor conduce în final la căderea lui Putin si acolitilor sai. Moscova deja se simte extrem de inconfortabil. La urma urmei, Putin este conștient de gradul de responsabilitate pentru aplicarea dreptului de „veto”. Daca nu-l aplica – se punea într-o poziție și mai inconfortabila. A fost o alegere între rau si foarte rau.

De mai bine de un an, MN17 este un vis urât pentru Putin și anturajul său. Acest cosmar insa capata accente tot mai reale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (7 voturi, media: 3,86 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top