La începutul lunii mai, Agenția Centrală de Informații din SUA (CIA) a declasificat pentru prima dată unele detalii din biografia principalului candidat pentru postul de director al CIA – Gina Haspel. Ea poate deveni nu doar prima femeie din istorie care a condus CIA, ci și primul director al CIA care cunoaște bine limba rusă.

În CV-ul publicat de CIA  se spune că Haspel, care și-a început cariera sa ca agent secret în 1985, în anii 1990 a lucrat în sectiile europeana și eurasiatica a CIA, supraveghind, în special, Direcția Rusia.

CIA nu precizează în ce țări a lucrat Haspel, dar BBC afirma ca ea ar fi fost în „misiune sub acoperire în Rusia timp de 15 ani”.

„Deși ea nu a lucrat la Moscova, foștii colegi spun că în mai multe deplasari ea a codus operațiuni împotriva agenților ruși“, – scrie The Washington Post.

„Haspel a lucrat în Rusia sub acoperire – CV-ul ei este în continuare atent cenzurat și curățat nu numai pentru publicul larg, dar, de asemenea, pentru membrii Senatului, care au cel mai înalt nivel de acces la informații clasificate. Până în prezent, publicul larg nu stie nimic despre șederea ei pe teritoriul Uniunii Sovietice, apoi în Azerbaidjan și Rusia”- afirma BBC.

La Baku, Haspel a condus stația locala CIA la sfârșitul anilor 1990 și a fost implicată în operațiuni de succes de reținere a doi teroristi acuzați de atacurile asupra ambasadelor americane din Kenya și Tanzania în 1998. În același timp, ea era și șeful rezidenței americane din Ankara, avand cunostinte  temeinice de limba turcă.

După atacurile din 11 septembrie 2001, Haspel a fost transferată la Centrul pentru contracararea terorismului, fiind numita sefa a biroul CIA din Thailanda. Aici s-a folosit așa-numita ”interogare forțată”, pe care activiștii pentru drepturile omului o echivaleaza torturii. În 2004, metodele CIA au fost parțial dezvaluite, iar Haspel și seful ei Jose Rodriguez s-au aflat în centrul unei anchete despre distrugerea înregistrărilor de interogatoriu.

Ancheta a durat mai mulți ani, iar în acest timp Haspel a continuat să lucreze în CIA. Mai târziu ea a fost exonerata de raspundere de catre șeful de atunci al CIA, care a afirmat ca Haspel a executat pur și simplu ordinele conducerii sale și nu a prezentat vreo inițiativă personală.

Într-o mărturie scrisă în fața Comitetului pentru informații al Senatului, candidatul pentru funcția de director al CIA, Gina Haspel a spus despre Rusia că este una dintre amenințări.

După cum a menționat BBC, Haspel a jucat un rol-cheie în recenta expulzare a diplomaților ruși din Statele Unite, după otrăvirea în Marea Britanie a lui Serghei și Iulia Skripal.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Gina Haspel, noul posibil șef al CIA, a lucrat 15 ani sub acoperire în Rusia

 1. ANTIPUTIN spune:

  Corista gina Haspel
  Va canta intr’un gospel
  Dirijat de Donald
  Ambii zambindu’i cald
  Lui Putin, seful- bard !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top