GlonassUnul dintre sateliții sistemului de pozitionare globara rusesc GLONASS a ieșit din functiune, anunta TASS, care citeaza o sursa din industria spațială. Incidentul s-a produs cu putin timp incainte ca sistemul rusesc de pozitionare globala sa fie trecut in subordinea Ministerului Apărării.

„Satelitul GLONASS-M N738 a iesit din functiune din cauza unei defectiuni mecanice. Joi, o comisie a Roscosmos trebuie să ia o decizie privind retragerea sa din sistem”, – a spus sursa, care afirma ca de acest incident este legata decizia privind intrarea in exploatare tehnica a trei sateliți care au fost lansat în același timp și activeaza în același ”diapazon” – Glonass-M” 736, 737 și 738.

Acești sateliți au fost lansati pe orbita pe 2 septembrie 2010, primul a fost introdus în sistem satelitul N736 – 4 octombrie, o săptămână mai târziu – N738, dupa a alta zi – N737, a raportat atunci Roscosmos. Ultimele două aparate au fost printre cei opt sateliți ai acestui sistem care au eșuat pentru a o perioadă scurtă de timp, în noaptea de 15 aprilie 2014.

Acum, pe locul dispozitivului 738 s-a decis mutarea satelitului 736, care ar urma sa ajunga în punctul dorit de pe orbita la începutul lunii martie, potrivit agenției. Pe locul satelitului 736 se afla un aparat de noua generație care face parte din rezerva orbitala de sateliti – „Glonass-K” N702.

Până de curând, el a fost in teste de zbor, dar situația de urgență cu N738 a fortat Roscosmos să pună în funcțiune nouă unitate pentru „a astupa gaura apăruta”, a mai spus sursa.

În plus, a fost readus la viata satelitul „pensionar” N714, aflat pe orbita de mai mult de 10 de ani, desi durata planificată de functionare este de numai șapte ani.

satelit lasnareTransferul sistemului GLONASS în subordinea Ministerului rus al Apărării ar fi trebui să aibă loc înainte de sfârșitul lunii februarie. Pentru o acoperire globală a sistemului, GLONASS are nevoie de 24 de sateliți.

În prezent, ca parte a gruparii orbitale de sateliti GLONASS – sistemul de pozitionare globala al Rusiei, conceput ca un sistem concurent GPS-ului american, – există 28 de sateliți, dintre care doar 22 sunt utilizati conform destinației.

Trei aparate au fost scoase temporar din functiune pentru lucrari de întreținere – N738 care este defectat, aparatul transferat intr-un nou punct – N736 și satelitul lansat pe orbita odata cu cel de-al doilea – N737. Un alt dispozitiv, lansat pe 7 februarie 2016, se află în faza de punere în funcțiune. El este programat să înceapă activitatea la începutul lunii martie. Un alt satelit „GLONASS-M” se afla in cercetarea proiectantului.

Sistemul GLONASS a fost pus în funcțiune în septembrie 1993 cu un grup de 12 de sateliți. În decembrie 1995, grupul a ajuns la 24 de sateliți.

În decembrie 2005, Agenția Spațială Rusă (Roscosmos) și Ministerul Apărării au fost instruite sa accelereze refacerea grupării orbitale GLONASS, care trebuia sa intre in functiune pana la sfârșitul anului 2012, dar apoi data a fost mutata.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to GLONASS are probleme. Înainte de a fi trecut în subordinea armatei, sistemul a pierdut un satelit

  1. yehudy spune:

    draga ivan, exemplul tancului de carton armata exista in toate domeniile armatei ruse, pana si la nivelul satelitilor 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top