Politica reunificarii Germaniei a inceput odata cu „decizia privind alianța cu Occidentul și cooperarea și destinderea cu Moscova”, sustine într-un interviu cu Nordwest-Zeitung, fostul ministru de externe al Germaniei – Hans-Dietrich Genscher.
Astăzi, extinderea spre est a NATO a determinat anumite consecințe, după cum se poate observa din conflictul din Ucraina și tensiunea în regiunea Mării Baltice. Cu toate acestea, Genscher a subliniat ca, în timpul vizitei sale la Berlin în 2014, Mihail Gorbaciov a declarat că „nu a existat nicio promisiunea de a nu extinde NATO spre est”.
Amintim ca Moscova isi justifica politica agresiva fata de vecini prin faptul ca NATO ar fi incalcat promisiunea data cu „ocazia” reunificarii Germaniei de a nu se „extinde spre rasaritul Europei”.
Desigur, Moscova a tratat cu o anumită neîncredere admiterea de noi membri in alianță, a spus Genscher. „Unele situatii confuze în această problemă ar fi putut fi evitate dacă în acest context problema ar fi discutată în prealabil cu Moscova”, – a spus politicianul german.
„Din păcate, în Occident, au existat oameni care au crezut ca sfârșitul Războiului Rece este victoria lor și înfrângerea Uniunii Sovietice” – a spus Genscher. Potrivit lui, pentru germani, sfârșitul Războiului Rece a însemnat „restaurarea unității Germaniei și Europei, și nu mutarea granitei care separă de la mijlocul continentului spre est”.
„Europa se intinde pana la Vladivostok. La granița de est a Poloniei începe Europa de Est, nu Asia de Vest”, – spune Genscher.
„Rusia este parte a Europei. Stabilitatea în Europa nu este posibilă fără Rusia și împotriva Rusiei”, – a rezumat politicianul german.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Habar nu are ce vorbeste acest batran senil.