Autoritățile elene au decis să expulzeze doi diplomați ruși și să interzică intrarea altor doi colaboratori ai misiunii diplomatice a Rusiei din Grecia, informează ziarul Kathimerini.

Potrivit publicației, diplomatii ruși sunt acuzați de tentative de amestec în afacerile interne ale Greciei și de acțiuni ilegale care subminează securitatea națională a țării. Printre altele, diplomații sunt suspectați de colectarea de informații și de mituirea funcționarilor eleni.

Kathimerini mențoneaza numele unuia dintre diplomații expulzați – Viktor Iakovlev.

MAE rus nu a comentat încă pe această temă.

Potrivit unor surse diplomatice grecești, inițiativa autorităților elene este un răspuns la eforturile coordonate repetate ale Moscovei de a extinde influența Rusiei în Grecia, în special cele legate de activitățile Societății Imperiale palestiniano-ortodoxe.

În același timp, sursele precizeaza ca Grecia continuă să pledeze pentru bune relații cu Rusia, cooperare și promovarea prieteniei dintre cele două popoare în conformitate cu principalele direcții de politică externă. Cu toate acestea, după cum subliniază autoritățile elene, acest lucru este posibil numai dacă țările își respect reciproc suveranitatea.

Interlocutorii jurnaliștilor remarcă poziția prudentă a Greciei în cazul otrăvirii în Salisbury a fostului colonel GRU Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia. În special, Atena nu a urmat exemplul altor țări occidentale care au expulzat diplomați ruși din cauza atacului chimic. Poziția autorităților elene nu a trecut neobservată, fiind salutata de Moscova.

Aceleași surse ale Kathimerini remarcă faptul că, în ciuda dorinței guvernului grec de a menține relații bune cu Rusia, nu pot fi lasate fara raspuns interventiile în afacerile interne ale țării a diferitelor cercuri care promovează interesele rusești. În special, se încearcă mituirea funcționarilor municipali și, de asemenea, să se câștige cu ajutorul banilor influenta asupra Bisericii Ortodoxe Grecești și asupra clerului de pe Athos.

În plus, diplomați greci noteaza încercarile Rusiei de a interveni într-o astfel de problemă sensibila importantă și complexă, precum încheierea unui acord între Grecia și Macedonia privind redenumirea fostei republici iugoslave, astfel afectând în mod negativ rolul Greciei în Balcani.

Să ne amintim că, la mijlocul lunii iunie, Grecia si Macednia au ajuns la acord – noul nume convent al statului fiind Republica Macedonia de Nord.

Surse din cercurile diplomatice ale Greciei au subliniat că decizia de expulzare este limitată la patru persoane și nu schimbă strategia globală binevoitoare a Greciei față de Rusia.

Orice „măsuri de răzbunare” ale Moscovei vor duce la deteriorarea în continuare a relațiilor dintre cele două țări, avertizează interlocutorii. Aceștia constată că niciun membru al misiunii diplomatice și consulare grecești din Rusia nu si-a depășit limitele îndatoririlor sale oficiale și, prin urmare, nu există niciun motiv pentru o expulzare diplomatica în oglindă.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Grecia expulzează doi diplomați ruși

  1. bogdan spune:

    Mai bine-i asomau ! La salam cu ei ! Si exportati catre Porcie !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top