Filiala rusă a organizației ecologiste Greenpeace cere procuraturii ruse și societaii de stat Rosatom sa investigheze posibila ascundere a unor emisii de radiații în atmosferă. Este vorba despre o scurgere cu izotopi  de rutheniu-106.

În cererea sa, Greenpeace citează datele furnizate de Roshidromet, care arată un nivel „extrem de ridicat” al contaminării cu radiații în apropierea instalației nucleare Maiak din regiunea Celiabinsk, înregistrat la sfârșitul lunii septembrie. Ulterior, la începutul lunii noiembrie, cercetătorii europeni au consemnat un nor radioactiv deasupra Europei. Ei au sugerat că sursa contaminarii s-ar afla în Uralii de Sud.

Reprezentantii Rosatom sustin ca aceste acuzatii sunt „inconsistente”.

Maiak este una dintre cele mai mari întreprinderi ruse pentru prelucrarea materialelor radioactive. A fost înființată în 1948, iar aproape 10 ani mai tarziu, în 1957, la uzina are loc o explozie a unui recipient cu deșeuri radioactive. Aproximativ 300.000 de oameni au fost expuși atunci la radiații. Suprafața totală poluată a fost de 15.000-20.000 kilometri pătrați în regiunile Celiabinsk, Sverdlovsk și Tiumen.

Însa cel mai mare accident nuclear din istoria energiei nucleare a avut loc în 1986 la centrala nucleară de la Cernobîl. Autoritățile sovietice au raportat incidentul doar câteva zile mai târziu. Aproximativ șapte milioane de oameni din întreaga lume au fost iradiați în urma exploziei de la centrala nucelara, majoritatea erau locuitori din Ucraina si Belarus.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Se încarcă...

Related Posts

One Response to Greenpeace cere anchetarea scurgerii de radiații în Uralii de Sud

  1. bogdan spune:

    Pt Ventil ! Pai voi spurcatilor ar trebui sa fiti amendati doar pt ca existati ! Voi spurcati planeta cu fiecare minut in care vietuiti precum nevertebratele…Popuati aerul de care se foloseste si Lumea Civilizata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top