kosmodromZeci de muncitori de pe santierul cosmodromului din Orientul Îndepărtat rusesc – Vostocinîi – au declansat greva foamei sambata dimineata. De cateva luni angajatorul nu le-a mai platit niciun salariu. Muncitorii sositi din Rusia Centrală nu au bani nici macar pentru biletele de intoarcere acasa. Pentru ca situatia sa fie si mai dezastruoasa, unii angajatori (sunt cateva zeci de subantreprenori) au încetat să finanteze cantinele munictorilor.

De aproape o saptamana, o parte a muncitorilor de pe santierul cosmodromului au sistat activitatea. In acelasi timp, angajatorul si autoritatile, in cea mai ”buna” traditie sovietica, i-au acuzat pe grevisti de „sabotaj”.

Construirea viitorului cosmodrom principal al Rusiei in zona Amurului de Est a început în 2012. Până la sfârșitul acestui an este programată să aibă loc prima lansare. Pentru personalul cosmodromului se construieste un oraș nou cu câteva zeci de mii de locuinte. Orașul în sine nu este inca recunoscut oficial, dar presedintele Putin deja l-a botezat punandu-i numele Țiolkovski.

Pe santier lucreaza muncitori si specialisti din toată Rusia, dar si din Ucraina, Republica Moldova, precum și țările din Asia Centrală. În total este vorba de circa 7.000 de munictori. Ca sa atraga forta de munca, angajatorii au promis salarii mari, intre 700 si pana la 1.400 de dolari pe luna pentru cele mai „simple” pozitii – sudori, betonisti si instalatori. Având în vedere faptul că despre santier se vorbeste in termeni de ”constructie a secolului”, noul BAM (Magistrala feroviara Baikal-Amur), ”portul spatial al Terrei”, multi dintre constructori au venit pe Vostocnîi inflacarati de posibilitatea unei aventuri, stare mentinuta cu maiestrie de televiziunile din Rusia.Tiolkovski

Dar, în timp au inceput problemele, scrie Radio Liberty, intr-un amplu reportaj de pe cosmodromul Vostocinîi, iar muncitorii au început să primească știri tulburătoare. Cineva a fost plătit de cateva mai puțin decât i s-a promis. Unii nu au fost platiti deloc. Altii au plecat acasa, obositi sa astepte banii.

La sfârșitul anului trecut, soțul Ekaterinei din regiunea Krasnodar a primit pentru 3 luni muncite 90 de dolari de la angajatorul sau, firma Elefant. Banii au fost incasati abia dupa ce sotul femeii a depus plangere la fortele de munca: „Banii i-a primit prin intermediul biroului procurorului. Adică, ei ii dadeau banii, iar muncitorul retragea plangerea”. Pentru a se intoarce acasa a trebuit sa stranga bani la rude si prieteni.

La începutul anului 2015, problema a devenit larg răspândită. Numărul de persoane care se plangeau ca sunt neplatite cu lunile a crescut exponential. Sumele datorate erau între 100 de mii și 140 de mii de ruble (1.700-2.400 dolari).

Incepand cu 24 martie, angajații unei companii subcontractante – instalatori, betonisti, electricieni, sudori – nu mai vin la muncă. De atunci continua greva, a declarat pentru Radio Liberty unul dintre grevisti, Evgheni:

”Eu sunt din Saratov, sunt băieți din Krasnodar, Celiabinsk, Cita … ucraineni, moldoveni. Eu si mult altii suntem aici din noiembrie 2014. Am fost platiti o singură dată – în luna februarie pentru luna decembrie. Acasă avem familii, soțiile noastre sunt revoltate. Și nici nu putem pleca – nu avem bani. În fiecare zi, mergem la birourile conducerii si pichetam…”

Evgheni lucrează în una din firmele cele mai problematice – „StroiIndustria-S”. Firma este subantreprenor, ceea ce inseamna ca banii de la bugetul Rusiei nu ajung direct, ci prin trei intermediari. Compania de stat Dalspețstroi este antrerenor general, ea a subcontractat firmei „Ideal”. Aceasta, la rândul său, a angajat StroiIndustria-S”. Undeva in circuitul acesta banii se pierd. Datoria StroiIndustria-S catre munictori este acum de 14 milioane de ruble (250.000 dolari). Procuratura din regiunea Amur a intrat pe fir, iar la scurt timp a anuntat că au început plățile. Din punct de vedere formal nu a mintit; s-au adus 400 de mii de ruble la 100 de persoane. Bani au primit doar 4 persoane. A doua zi au mai adus 100.000.Cosmodrom

”Când am venit aici ma gândeam: uau, port spațial, santierul secolului. Și dintr-o dată … nu știu ce cuvinte sa folosesc…”, afrma Evgheni.
Acum, acest muncitor din Saratov vrea doar sa-si ia banii si sa plece cat mai repede acasa. Aventura „romantica” in  Extremul Orient se incheie urat pentru el si alte cateva sute de colegi.

Gânduri ”romantice” despre dezvoltarea economică rapidă a regiunii Amur aveau si localnicii. Dar, în 2012, inceperea santierului a început cu scandaluri „etnice”: localnicii, care cu entuziasm vorbeau despre miile de locuri de muncă, priveau uimiti cum firmele subcontracate aduceau multimi de muncitori din Uzbekistan și Tadjikistan.

In 2013, subiectul scandalurilor s-a schimbat: numeroase companii – subcontractori – au inceput ”jocurile de ruleta” cu salariile. Din suma promisă au inceput sa se deducă banii pentru mâncare, cazare,  platile erau pur si simplu reduse din motive inventate. „Santierul secolului” a profitat agresiv de analfabetismul juridic – in multe situatii contractele erau înlocuite de „intelegeri verbale”, iar unde s-au semnat documente, muncitorii au semnat fără sa le citeasca.

În 2014, in locul scandalurilor cu imigrantii si pacalelilor la plata salariilor, a venit la modă intarzierea salariilor.

Pe santierul cosmodromului sunt active acum zeci de companii subcontractoare, multe își plătesc angajații la timp. Cu toate acestea, scandalurile au fost suficiente pentru ca cel mai mare santier al Rusiei sa capete o faima proasta.

Cu toate acestea, in afara de permanentele probleme cu salariile, santierul duce lipsa cronica de forta de munca. Conform estimărilor Centrului de coordonare al cosmodromului Vostocinîi, acum lucreaza pe santier intre 5.000-7.000 de oameni, necesarul fiind de 12.000-15.000. Firmele continua sa mizeze pe forta de munca straina, care este insa tot mai greu de obtinut, din cauza crizei economice din Rusia si a insapririi conditiilor de sedere pentru migrantii straini si nici schema cu ”reciclarea” muncitorilor la fiecare 5-6 luni nu prea mai tine.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Greviștii de pe șantierul SECOLULUI în Rusia – Cosmodromul Vostocinîi – acuzați de sabotaj

  1. rsumy spune:

    E greu pentru rusnaci… când nu mai dispun de munca forțată a sclavilor din Gulag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top