Muslim Abu WalidPrintre jihadiștii care luptă în Siria și nordul Irakului, cecenii sunt respectaţi în mod deosebit. Cei mai mulţi au experiență de război în lupta cu trupele armatei regulate ruse, scrie ziarul german Frankfurter Allgemeine.

De exemplu, Muslim Abu Walidcomandantul în vârstă de 42 de ani al uneia dintre cele mai cunoscute brigăzi musulmane.

Infatisarea sa nu spune deloc ca ar fi un terorist rău, are păr lung blond, ochi albaștri și barbă roșie, chip blajin, – scrie publicatia. În realitate, însă, acest om de statură înaltă, uneori denumit Vikinguleste idolul multor islamiști veniti pentru jihad din Germania. Potrivit contraspionajului german Muslim Abu Walid  este o figura importanta pentru jihadiștii locali. Până de curând, toți cei care plecau să lupte în Siria voiau in gruparea sa„. Acolo Abu Walid conduce  gruparea Yunud Al Sham(Soldatii Siriei„). Muslim-al-Shishani

Numele lui real este Murad Margoshvili. Familia sa, care locuiește în Valea Pankisi din Georgia, la granița cu Cecenia, este considerata una dintre cele mai influente în regiune. In Valea Pankisi locuiesc aproximativ 7.000 de ceceni, iar în timpul celor două razboaie cecene cu Rusia, rebelii utilizau Valea Pankisi ca ascunzătoare. Din aceasta cauza, Rusia a amenințat în mod repetat Georgia ca va bombarda Valea Pankisi.

Margoshvili a fost militar in cadrul fortelor armate sovietice, cu toate acestea, în timpul celui de-al doilea război din Cecenia, a luptat împotriva trupelor ruse în Cecenia sub comanda cecenului  Khattab.

În 2003, Margoshvili, care se ocupa si cu contrabanda folosnd numele fals Madaev, a fost capturat de serviciile ruse, iar dar doi ani mai târziu a fost lasat sa se întoarca în Georgia. În 2008, Margoshvili apare în focarul de extremism Daghestan, unde si-a luat numele Muslim Abu Walid în onoarea fostului sau sef cecen Khattab.ISIS

Pentru militanții „Emiratului Caucazului” a devenit din ce în ce mai greu să-și continue activitatea în Rusia din cauza presiunii crescute  a serviciilor speciale ruse. Georgia a încetat, de asemenea, fie un adăpost sigur pentru militanți. Astfel, în vara anului 2012, în valea Dopota, gruparea lui Abu Walid a fost atacata de serviciile secrete georgiene. Ca urmare, Margoshvili a fost nevoit sa fuga în Siria.

În total, potriivt datelor  serviciile de securitate germane, in Siria și Irak se afla acum circa obmie de luptatori ceceni și de alte naționalități din Caucazul de Nord. Toti acestia, teoretic, continua sa lupte cu Rusia, pentru că, în cele din urmă, președintele sirian Assad este un aliat al Kremlinului.

În plus, cecenii sunt respectati și in cadrul luptatorilor ISIS ( Statul islamic). Omar cecenul2Astfel, un alt cecen, Abu Omar al-Shishani, a devenit chiar comandantul militar al ISIS în nordul Siriei. Ca şi Margoshvili, luptatorul cecen în vârstă de 28 de ani   dupa numele civil Tarhan Batirashvili – provine din Valea Pankisi. Batirashvili a facut armata în cadrul fortelor armate georgiene și a luptat împotriva forțelor ruse în timpul războiului de cinci zile din Osetia de Sud (2008). În 2012 a plecat să lupte în Siria.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top